A szövetségi fellebbviteli bíróság döntése szerint perelhet az az ohio-i professzor, akit azért vontak felelősségre 2016-ban, mert nem volt hajlandó az egyik transznemű diákját nőnek szólítani, és az általa kért névmást (her) használni amikor megszólította. Az egyetem szerint ezzel a keresztény tanár diszkriminálta a diákot és feszült hangulatot teremtett az órákon.

Nicholas Meriwether, a Shawnee State University filozófia professzora szerint az egyetem egy olyan szabályozást hozott, amely kötelezi a tanárokat, hogy a diákokat úgy szólítsák meg, ahogyan ők kérik, még ha ez nem is fedi a biológiai valóságot, ez pedig szembe megy a keresztény elveivel, így nem tette meg.

Az egyik transznemű diák viszont panaszt tett az egyetemen és azzal vádolta a professzort, hogy diszkriminálja őt és ezzel feszültséget kelt, az órák pedig rossz hangulatban telnek. Válaszul az egyetem figyelmeztető levelet küldött Meriwether számára, amelyben megfenyegették, hogy ha továbbra sem használja a megfelelő megszólítást, akkor fizetés nélkül felfüggesztik.

Az egyetem filozófia tanszéke kiállt Meriwether mellett, és az iskola is egyet értett abban, hogy a professzor cselekedetei nem befolyásolták az órák menetét, azonban szerintük az ilyesfajta megkülönböztetés továbbra sem elfogadott. Mivel Meriwether kifogyott a lehetőségekből, jogi útra terelte az ügyet.

A kép illusztráció.Forrás: AFP/Andreas Solaro

Meriwether szerint nem engedik számára, hogy egy fontos társadalmi kérdésben nyilvánítson véleményt. Hozzátette, hogy a Shawnee State University nem kezelte jól a helyzetet, amely hatására elképzelhető, hogy más helyen nem kap majd munkát. A fellebbviteli bíróság egyetértett a professzorral és kimondták, hogy minden jogában állt megtagadni a diák ilyesfajta kérését.

Amul Thapar bíró kiemelte, hogy nem szabad korlátozni a professzorok szabad véleménynyilvánításának jogát. Amennyiben az egyetem ezt megteszi és ideológiai alapon rekeszt ki tanárokat, akkor az már vészjósló jelenség. Hozzátette, hogy Meriwether véleményének cenzúrázása megakadályozta, hogy a témával kapcsolatban egy értékes vitát lehessen folytatni az órák keretein belül. Thapar döntését követően  az úgy visszakerült a cincinnati-i bíróságra.