Túlélőt találtak a kutató-mentő csapatok Egyiptomban annak a kilencemeletes háznak a romjai alatt, amely szombaton kártyavárként dőlt össze Kairó külvárosában. A tragédiának eddig 25 halálos áldozata van, köztük a kisbaba apja, anyja és nővére is.

Mint azt az Origo is megírta, a kilencszintes épület szombat hajnalban dőlt össze, de egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tragédiát. A szomszédos épületek állapotának felmérésére építészeti bizottságot állított fel a kairói kormányzói hivatal.

Eddig 25 ember holtteste került elő a romok alól, köztük a megmentett kisbaba édesapja, édesanyja és nővére is. A kisfiú bátyját egyelőre nem találták meg. A kisbaba állapota a hatóságok szerint stabil. 

A kilencemeletes épület romjaiForrás: NurPhoto via AFP/Vassilis A. Poularikas/NurPhoto/Vassilis A. Poularikas

Egyiptomban nem ritkák a hasonló balesetek, mert a nyomornegyedekben és a szegényebb kerületekben az építési előírásokat nem mindig tartják be. Emellett a lakosság rohamosan nő, Kairóban és Alexandriában az ingatlanárak meredeken emelkedtek az elmúlt években, és az ingatlanfejlesztők a nagyobb profit reményében gyakorta semmibe veszik a kiadott építési engedélyeket, és előfordul, hogy egy-egy épületre több emeletet építenek, mint amennyit a hatóságok jóváhagytak.