Mikor mond le az Európai Unió egészségügyi biztosa az általa elrontott vakcinabeszerzés miatt?

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság ciprusi származású egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztosa
EU commissioner for Health, Stella Kyriakides gives a press conference after a Ministers of Health meeting on the coronavirus COVID-19 at the EU headquarters in Brussels on March 6, 2020. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Kérdésekkel fordult a V4NA nemzetközi hírügynökség Stella Kyriakides ciprusi uniós egészségügyi biztoshoz. A hírügynökség munkatársai azt kérdezték tőle, hogy szándékosan vagy tudatlanságból kötött rosszabb szerződést az AstraZenecával, mint a britek? Ursula von der Leyen bizottsági elnököt is megkereste a V4NA, azzal a kérdéssel, hogy meddig fedezi az egészségügyi biztost? A feltett kérdésekre még egyik fél sem reagált.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság jobb szerződést kötött az AstraZenecával az oltásellátás biztosításáról, mint az Európai Unió, jelentette ki a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock a Financal Timesnak úgy fogalmazott, az uniós szerződésekben „az van, hogy a vállalat 'mindent megtesz' a teljesítésre, a mienk azonban kizárólagos".

Az AstraZeneca vakcinái Forrás: V4NA

Hasonlót állított az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot is, aki egy interjúban arról beszélt, hogy

Soriot azt mondta, hogy megérti, hogy mindenki feszült, mert nagy a nyomás, és ezt főleg megérti az Európai Bizottság részéről, mert ők egész Európának rendezik a vakcinákat.

A vezérigazgató azt is elárulta, hogy nem tettek semmiféle elköteleződést az EU irányába a szerződésekben.

Hozzátette:

Ezért az uniós szerződés csak arra vonatkozik, hogy a lehető legtöbbet megteszik (best effort) a szállítások kapcsán, de nincs benne kötelezettségvállalás.

Az uniós egészségügyi biztos, Stella Kyriakides azzal védekezett még januárban, hogy az AstraZeneca elve, miszerint az elsőbbség joga van érvényben a briteknél (first come first served), csak a hentesnél működik, a vakcinaszerződéseknél nem.

Stella Kyriakides Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Kyriakides kijelentette konkrétan, hogy elutasítják ezt a logikát, és azt mondta, hogy a gyógyszervállalatoknak és a vakcinafejlesztőknek morális, társadalmi és szerződési felelőssége van, amit kötelesek betartani.

Két oka lehet annak, hogy a biztos asszony rossz szerződést kötött, az egyik a tudatlanság, a másik a szándékosság.

Ezt mindenki döntse el maga, hogy melyikre gondol.

A ciprusi származású Stella Kyriakides az Egyesült Királyságban tanult pszichológiát, kiváló angol nyelvtudással rendelkezik. Tulajdonosi részesedése van a családja ügyvédi irodájában is, sőt, családja évtizedek óta befolyásos jogász-családnak számít Cipruson, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal. Vagyis sem az angol nyelvtudása, sem a jogi tájékozottsága nem okolja, hogy ennyire hátrányos szerződést kössön.

Felmerül a kérdés, hogy miért olyan szerződés született az Európai Bizottság és az AstraZeneca között, ami nem tartalmaz kötelezettségvállalást?

Ezzel kapcsolatban a V4NA kérdésekkel fordult a biztoshoz.

Ursula von der Leyen bizottsági elnököt is megkereste a V4NA, azzal a kérdéssel, hogy

Megkérdezték, hogy szerinte tudatlanságból vagy szándékosan írt-e alá egy előnytelen szerződést a ciprusi biztos. Érdeklődtek továbbá azzal kapcsolatosan, hogy

A feltett kérdéseikre válaszokat eddig nem kaptak.

Stella Kyriakides szerepéről az elrontott vakcinabeszerzés tekintetében az Origo itt, itt és itt írt részletesen.