Olaszországban zajlik a hetvenes korosztály koronavírus elleni beoltása, a 73 éves kormányfő, Mario Draghi AstraZeneca-vakcinát kapott kedden. Közben az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a húsvétra külföldre utazó olaszokat a hazatéréskor tesztelik, és karanténba helyezik.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentése szerint a külföldről érkezőket, köztük az EU-s állampolgárokat is tesztelik belépéskor, majd ötnapos kötelező karantén vár rájuk. Az intézkedés a tavaszi szünet egész időszakára érvényes.
Sajtóértesülések szerint a hónapok óta zárlat alatt lévő  Milánóból több ezren indulnak repülővel a Kanári- és a Baleár-szigetekre. Az olasz szállodások és vendéglátósok szövetsége elfogadhatatlannak nevezte, hogy külföldre szabadon lehet utazni, miközben az országban tilos az egyik tartományból átmenni a másikba. Április 3. és 6. között Olaszország egész területén a legszigorúbb korlátozások lesznek ismét érvényben. 

A 73 éves Mario Draghi miniszterelnök és felesége kedd reggel a római Termini-pályaudvarnál működő oltóállomáson kapott AstraZeneca-vakcinát.

AstraZeneca oltás ( a kép illusztráció)Forrás: AFP/Joel Saget

A brit-svéd fejlesztésű oltóanyag használatát az olasz egészségügyi hatóságok első lépésben csak 55 év alatt, majd később hetven év felett is engedélyezték.

A hetvenes éveiben járó korosztály oltása lassan halad, a hatmillió 70 és 76 év közötti olasznak eddig csak tíz százalékát oltották be. Nem zárult le a nyolcvan év felettiek oltása, Lombardia tartományban tovább folyik az idősek tiltakozása a vakcinázás lassúsága miatt. Mint korábban nyilvánosságra került, a nyolcvan év felettiek már február közepén regisztráltak, mégsem kerültek még sorra. 

December óta 9,6 millió adag védőoltást adtak be, ebből 3 millió volt a második adag, vagyis az olaszok 10,8 százaléka kapott eddig legalább egy oltást (Magyarországon ez a szám több mint 20 százalék). Az előrejelzések szerint a Johnson & Johnson-védőoltás első szállítmányai április 19-én érkeznek meg Olaszországba, ami felgyorsíthatja a vakcinázás ütemét. Ezzel egy időben a gyógyszertárakat is be akarják vonni a vakcinázásba.

A halottak száma már 108 ezer fölé emelkedett.