Az USA Olimpiai Bizottsága megengedi ezentúl a politikai állásfoglalást: szabad a BLM-térdelés és az ököllendítés is

Los Angeles Rams v San Francisco 49ers GettyImageRank2 SPORT AMERICAN FOOTBALL NFL
SANTA CLARA, CA - SEPTEMBER 12: Colin Kaepernick #7 and Eric Reid #35 of the San Francisco 49ers kneel in protest during the national anthem prior to playing the Los Angeles Rams in their NFL game at Levi's Stadium on September 12, 2016 in Santa Clara, California. Thearon W. Henderson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az USA Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága nem fogja szankcionálni azokat az olimpiai versenyzőket, akik az amerikai himnusz alatt letérdelnek vagy az öklüket a magasba emelik az ötkarikás játékokat megelőző kvalifikációs versenyek során.
Vágólapra másolva!

A bejelentéssel egy időben az olimpiai bizottság egy kilencoldalas dokumentumot és egy 18 perces oktatófilmet is készített, amelyben az amerikai testület útmutatást ad arról, hogy a faji és társadalmi egyenlőtlenségek elleni megnyilvánulásokban mit szabad, és mit nem az Egyesült Államok által Tokióba delegálandó több száz versenyzőnek.

Illusztráció Forrás: AFP/2016 Getty Images/Thearon W. Henderson

A letérdelésen és az ököllendítésen kívül például szabad olyan koronavírus elleni maszkot viselni, amelyen a Black Lives Matter (a Fekete Életek Számítanak) és a Trans Lives Matter (a Transznemű Életek Számítanak) feliratok lesznek.

A sportolók ugyanakkor más témák mellett nem foglalhatnak állást, például nem tüntethetnek a környezet- és klímavédelem mellett, valamint politikai és járványügyi kérdésekben sem.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elkészíti a vonatkozó előírásait, amelyben az amerikai nemzeti testület javaslatait is figyelembe fogja venni. 1968-ban, a mexikói olimpián két amerikai atlétát, Tommie Smitht és John Carlost a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felfüggesztette a versenyzéstől és kitiltotta az olimpiai faluból, mert az arany- és bronzérmes futók ököllendítéssel tiltakoztak a díjkiosztó ünnepségen, a győztesek pódiumán állva a faji megkülönböztetés ellen.