A világbajnoki selejtezők során számos ország nemzeti csapata térdelt le. A megmozdulást az erőszakos és szélsőséges baloldali szervezet, a BLM vezette be a köztudatba, és az egyre nagyobb liberális nyomás miatt sokan kényszerből térdelnek le a meccsek előtt, hogy ne váljanak később a cancel culture célpontjaivá.

A cseh fociválogatott után a lengyel is úgy döntött, hogy nem enged az ideológiai nyomásnak, és nem térdelnek le, annak ellenére sem, hogy az ellenfeleik ezt megtették. Lengyelország Angliával játszott világbajnoki selejtezőt, és a BLM nevű szélsőséges szervezet által népszerűsített térdelés helyett mezük ujján a "tisztelet" nevű felirattal ellátott matricát viseltek.

A lengyel labdarúgó-szövetség elnöke, Zbigniew Boniek a meccs előtti napon arról beszélt, hogy a térdelés kérdése nem került elő a felkészülés során, ezért nem tudja, hogy a lengyel válogatott részt vesz-e a megmozdulásban. Hozzátette, hogy jelenleg ennél sokkal fontosabb problémák és veszélyek is vannak a világon, ezért a térdelés témája az utolsó dolog, ami érdekli őket.

Nem térdelt le a lengyel válogatott a mérkőzés előttForrás: AFP/Catherine Ivill

Jan Tomaszewski, a lengyel válogatott korábbi legendás kapusa is hasonlóan vélekedett. Szerinte a meccsek előtti térdelés nem más, mint politikai gesztus, amiben nem kell részt venni egyik országnak sem, azonban kiemelte, hogy nem szeretné a csapat helyett eldönteni, miként viselkedjenek.

Tomaszewski a nyilatkozata során kijelentette, hogy ő semmiképp sem térdelne le:

 Egy sas van a mellkasomon, és ez az egy dolog érdekel" - mondta, utalva a lengyel címerre, amelyet a játékosok a mezük elején viselnek.

A lengyel labdarúgó-szövetség a mérkőzés után közleményt adott ki, amely szerint a csapat olyan megoldást választott, amely nélkülözi a politikát és a BLM-ideológiát. Az írásban kiemelték, hogy ennek ellenére együttesen elítélik a rasszizmus és a diszkrimináció minden formáját.

A cseh labdarúgó-szövetség korábban hasonló közleményben reagált a most kialakult helyzetre. A mérkőzés előtt bejelentették, hogy nem fognak részt venni a térdelésben, és olyan megoldást választanak, amely a politikáktól és ideológiáktól mentes. A cseh válogatott, akárcsak a lengyel, a térdelés helyett a karjukon lévő "tisztelet" feliratra mutatott.