Lengyelországban csütörtökön megkezdődött az első olyan népszámlálás, amelyen kötelezővé tették a részvételt.

A június végéig tartó cenzuson az adatgyűjtés elsősorban online megkérdezésen alapszik.
A tízévente rendezett népszámlálás a második Lengyelország 2004-es európai uniós csatlakozása óta.A kormányzati honlapon kitöltendő kérdőív a lengyelen kívül angol, ukrán és orosz nyelven is kitölthető, ami a Lengyelországban élő külföldiek, elsősorban a népes ukrán közösség számára könnyíti meg a részvételi kötelezettség teljesítését. 

A járványhelyzetre való tekintettel a felhasználóbarát internetes kitöltést április 15-e után telefonos megkérdezés is kiegészíti azok esetében, akik az életkoruk, egészségi állapotuk vagy technikai akadályok miatt nem élhetnek a számítógépes módszerrel.

Az online kérdőív a válaszadó személyéhez igazodik úgy, hogy az első válaszokban megadott élethelyzet alapján vezet el a következő kérdésekig. A kérdések száma ezért személyenként változhat. Másoktól részben eltérő kérdésekre válaszolnak például az ideiglenesen, vagy tartósan külföldön tartózkodó lengyel állampolgárok.

Kilátás Varsóra a 310 méter magas Varso-toronyból (Varso Tower) 2021. február 23-án. A Varso-torony jelenleg az Európai Unió legmagasabb felhőkarcolója, 10 méterrel magasabb a frankfurti Commerzbank-toronynálForrás: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

A népszámlálás a március 31-én fennálló adatokat rögzíti, és a jelenlegi előírások szerint június 30-ig tart. Egy, parlamenti munkák alatt álló törvénymódosítás nyomán viszont lehetséges az adatgyűjtési folyamat meghosszabbítása szeptember 30-ig.