„Maszkosak vagyunk, de nem hülyék!" – nyugdíjas érdekképviseletek felhívására több mint 200 nyugdíjas vonult az utcára Párizsban szerdán, hogy felszólaljanak a nyugdíjemelés és az időskorúak beoltásának felgyorsítása érdekében, derül ki a Le Figaro cikkéből.

A párizsi idős emberek arra panaszkodtak, hogy a közhiedelemmel ellentétben nincs „idilli nyugdíjas életük", mert  a nyugdíjak elveszítették vásárlóértéküket, mivel a francia nyugdíjak emelésének mértéke nem követi az inflációt. 

Nyugdíjas tüntetők az Egészségügyi Minisztérium épülete közelében. Párizs, 2021. március 31.Forrás: AFP/Hans Lucas/Riccardo Milani

Ezért a hangos demonstrálók követelték a nyugdíjak azonnali emelését legalább 100 euróval, majd további 200 euróval hosszabb távon. 

Az idős tüntetők az oltási kampány lassúságára is felhívták a figyelmet, és arra, hogy a nyugdíjak és az oltáshoz való hozzáférés területén a nyugdíjasok ellen komoly diszkrimináció folyik. 

Az idősek beoltását követelő transzparens az Egészségügyi Minisztérium épülete előtt. Párizs, 2021. március 31.Forrás: AFP/Hans Lucas/Riccardo Milani

„Csökkenő nyugdíjak? Növekvő feszültségek!", „Elég a nyomorból!", „Vakcinát mindenkinek!", „A nyugdíjasok nem gazdagok!" – hirdették a párizsi nyugdíjasok a tüntetésre készített transzparenseiken.