A koronavírus elleni oltási kampány lassúságát vetette az európai országok szemére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának a vezetője csütörtökön, kiemelve, hogy az elhúzódó vakcinálás tovább súlyosbítja a járványhelyzetet.

 Az oltás a járvány elleni küzdelem leghatékonyabb módja  - szögezte le Hans Kluge sajtóközleményében, amelyben arra is figyelmeztetett, hogy a kontinensen az elmúlt öt hétben jelentősen megnőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Az oltás a járvány elleni küzdelem leghatékonyabb módja Hans Kluge szerintForrás: AFP/TT News Agency/Fredrik Sandberg

A térség helyzete hónapok óta most a legaggasztóbb  - áll a közleményben, amely a vakcinálás felgyorsítása mellett a gyártókapacitás növelését is sürgette. 
A WHO adatai szerint a múlt héten 1,6 millió új fertőzöttet regisztráltak az európai regionális irodájának felügyelete alá tartozó országokban, a Covid-19-be pedig közel 24 ezren haltak bele. A világszervezet kiemeli, hogy minden korcsoportból tudnak áldozatokról, kivéve a 80 év felettieket, akiknél a világszervezet véleménye szerint már megmutatkozik a vakcinálás eredménye.
A térségből már 50 ország jelezte, hogy az igazolt fertőzésekben B.1.1. 7 jelzésű, úgynevezett brit mutáns a meghatározó. Ez a vírusvariáns a kutatások szerint az eddigieknél fertőzőképesebb, és nagyobb valószínűséggel okoz súlyos lefolyású megbetegedést. 
Sok országban új járványügyi rendelkezéseket vezettek be. Ezek szükségesek, mindenkinek követnie kell őket  - jelentette ki Dorit Nitzan, az iroda egészségügyi koordinátora.

Jelenleg 27 európai országban érvényesek különböző mértékű szigorítások, 21-ben kijárási korlátozások is életben vannak. Az elmúlt két hétben 23 ország szigorított az eddigi rendelkezéseken, 13 pedig enyhített rajtuk. Hans Kluge leszögezte: mindenkinek áldozatot kell hoznia, mert az oltási kampány előrehaladtáig szükség lesz a járvány lassítását célzó rendelkezésekre. 

Magyarországon eddig 2 millió 65 ezren kapták meg a védőoltást, ami azt jelenti, hogy lakosságarányosan az uniós átlag kétszeresét oltották be.