Megrovást kapott a holland kormányfő, Mark Rutte, mert nem mondott igazat

FOTO parlement persoon Eén persoon Volwassene Kleding volwassen Portret Rood Microfoon verkiezingen bedrijf mannen Serieus Elders kamerlid Premier Politiek Staatssecretaris zaal functie DEBAT fractie positief Partij formatie Corona beroep documenten verke
Mark Rutte
Vágólapra másolva!
A holland parlament elutasította a Mark Rutte elleni ellenzéki bizalmatlansági indítványt a péntekre virradóra tartott szavazáson, de megrótta az ügyvivő kormányfőt, amiért nem mondott igazat a kormányalakítási tárgyalásokról. Ez pedig csökkenti a politikus negyedik kormányalakításának esélyeit.
Vágólapra másolva!

A maratoni parlamenti vitát követő hajnali szavazás után Rutte úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a parlament komoly üzenetet küldött neki, és ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy visszanyerje a bizalmat. "Ez egy nagyon komoly dolog, amelyért bocsánatot kértem" - mondta Rutte.

Az ellenzéki pártok által benyújtott bizalmatlansági indítványt Geert Wilders, a bevándorlásellenes Szabadságpárt elnöke kezdeményezte. A parlament alsóházának ellenzéke azzal vádolja Ruttét, hogy hazudott a kormányalakítási tárgyalásokon elhangzottakról, Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus jövőbeli pozíciójáról.

Mark Rutte Forrás: AFP/ANP MAG/Bart Maat

Tisztség máshol

A koalíciós tárgyalásokon közvetítők kiszivárogtatott jegyzetei említést tesznek Omtzigtről, aki bár a négypárti koalíció tagja volt, élesen kritizálta a harmadik Rutte-kormányt, legfőképpen a tavaly kirobbant családtámogatási botrány miatt. Mark Rutte korábban kijelentette, hogy az egyeztetések során nem esett szó a politikusról, azonban az újságírók által lefényképezett dokumentum ennek ellentmond, és a politikussal összefüggésben "tisztség máshol" kifejezés szerepel. Az ügyvivő kormányfő pénteken arról beszélt, hogy mégiscsak megemlítette Omtzigt nevét, de megfeledkezett erről.

Nyert, de nincs többsége

A március közepén tartott parlamenti választásokat a Rutte vezette Szabad Demokrata Néppárt (VVD) nyerte meg, már negyedik alkalommal, annak ellenére, hogy az év elején lemondásra kényszerült a nagy port felkavaró családtámogatási botrány miatt. A VVD 150 fős alsóházban 35 helyet szerzett, a többség kialakításához 76 mandátumra van szükség.

Sigrid Kaag, a második legerősebb, 66-os Demokraták nevű balliberális pártelnök közölte a parlamenti szavazás után, hogy az ügy megtépázta a Rutte iránti bizalmat, és már nem biztos abban, hogy csatlakozni akar Rutte új kormányához. Hozzátette, hogy a távolság közöttük sajnálatosan nő, és ő Rutte helyében "nem folytatná" a kormányzást.