Megszavazta a szlovák parlament csütörtök este a koronavírus-járvány miatt október elsején bevezetett vészhelyzet hatályának meghosszabbítását újabb negyven nappal.

A jelen lévő 96 képviselő közül 78 szavazott igennel, 15-en ellenezték.
A parlament ezzel jóváhagyta a kormány március 17-i döntését a vészhelyzet meghosszabbításáról március 20-tól újabb negyven napra.

A tavaly októberben bevezetett vészhelyzetet negyedik alkalommal hosszabbították meg a járványügyi helyzetre hivatkozva.

A vészhelyzet újabb meghosszabbítását az a törvény tette lehetővé, amelyet tavaly decemberben hagyott jóvá a törvényhozás. A gyorsított eljárásban elfogadott jogszabályt élénken ellenezte az ellenzék, és jogi szakértők bírálatát is kiváltotta. A törvény alapján a szlovák kormány elvben akárhányszor meghosszabbíthatja a vészhelyzetet, a meghosszabbításokat azonban a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de elég, ha ezt húsz nappal a kormánydöntés hatálybalépése után teszi meg.

A járványkezelés válságba sodorta a szlovák kormánykoalíciót, több kabinettag távozott posztjáról. Igor Matovic miniszterelnök tíz nappal ezelőtt jelentette be, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más posztot betölteni a kabinetben.

Zuzana Caputová államfő kedden elfogadta Matovic lemondását, majd csütörtökön kinevezte Eduard Hege volt pénzügyminiszter miniszterelnöknek. Matovic a pénzügyi tárcát vezeti az új kabinetben.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint a mintegy öt és fél millió lakosú országban a koronavírus-járvány kezdete óta 362 489 ember kapta el a vírust, és a hivatalos adatok szerint 9790-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe (a valóságban ennél jóval nagyobb számról van szó, de novemberig csak azokat számtották be az áldozatok közé, akiknek semmilyen más betegségük nem volt).