Az orosz vakcinának köszönhetően San Marino oltási bajnok lett, az olaszok irigykednek rá

San Marino
Vágólapra másolva!
San Marino Köztársaságban a lakosság 27 százaléka már megkapta a koronavírus elleni vakcináknak legalább az első dózisát, ez az esetek 85 százalékában az orosz Szputnyik V oltóanyagot jelenti. Egy Olaszországgal kötött megállapodás értelmében a törpeállam is jogosult uniós vakcinákra, de a megállapodást jóvá kellett hagynia Brüsszelnek és a nyugati gyártóknak, akik ezzel közel két hónapot késlekedtek, így San Marino Moszkvához fordult segítségül. Ennek az eredménye pedig ez lett, hogy a köztársaság a legalább egyszer oltottak tekintetében a harmadik Európában, míg Olaszország csak a tizenhetedik. Az orosz vakcinának hála San Marino minden európai uniós tagállamnál hamarabb indíthatja újra a turisztikai szektorát, mivel április végére – várhatóan – már minden állampolgára be lesz oltva.
Vágólapra másolva!

Néhány héttel ezelőtt az Olaszország által körülvett nem uniós tagállam, San Marino volt az egyetlen nyugat-európai ország, ahol egyáltalán nem voltak koronavírus elleni vakcinák, miközben – főleg a brit mutáció következtében – oda is átterjedt a koronavírus-járvány harmadik hulláma.

San Marino Forrás: Shutterstock

Emiatt pánik tört ki az egészségügyi dolgozók körében,

a világ legrégibb, mintegy 1700 éves múltra visszatekintő köztársasága pedig lépett, és Oroszországhoz fordult segítségért

derül ki az amerikai Washington Post és a román Adevărul beszámolójából.

Moszkva rögvest San Marino segítségére sietett,

február 21-én jelentette be a törpeállam kormánya, hogy megállapodott a Gamaleja Intézettel a Szputnyik V vakcina vásárlásáról, rá két napra már meg is érkezett az első szállítmány az orosz oltóanyagból,

február 25-én pedig elkezdődött az egészségügyi dolgozók beoltása, később következtek az idősek.

San Marino külügyminisztere, Luca Beccari a Szputnyik V vakcina vásárlásáról azt nyilatkozta, hogy

Luca Beccari, San Marino külügyminisztere Forrás:esteri.sm

Luca Beccari jó döntésnek nevezte, hogy San Marino bevállalta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által még nem engedélyezett orosz vakcinát, elmondása alapján

(Március 21-én a római Spallanzani kórházban egyébként megkezdték az orosz vakcina alkalmazását, de csak kísérleti jelleggel.)

Április 1-i adatok alapján

San Marino lakosságának a 27 százaléka megkapta a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisát.

Amennyiben a jelenlegi tempóban halad az oltás, és megérkezik a következő Szputnyik V-vakcinaszállítmány is, akkor

a 34 ezres törpeállam valamennyi felnőtt lakosát be lehet oltani április utolsó napjaira, ez 27 ezer embert jelent.

Összehasonlításképpen: Olaszország lakosságának csak a 12 százaléka van beoltva legalább az első dózissal.

Az egyszer oltottak tekintetében San Marino Európában a harmadik,

csak az Egyesült Királyság és Málta szigete előzi meg, míg Olaszország a tizenhetedik.

Forrás: ourworldindata.org/covid-vaccinations

Azért kellett, hogy San Marino Moszkvához forduljon, mert Brüsszel nem segített időben

San Marino eredetileg Olaszországon keresztül akart koronavírus elleni vakcinákhoz jutni, ezért még januárban megállapodott a római kormánnyal, amelynek az volt a lényege, hogy

valamennyi, az Európai Uniótól Olaszországba érkező 1700. vakcinából a törpeállam megkap egy dózist.

Erről San Marino egészségügyi minisztere, Roberto Ciavatta azt nyilatkozta, hogy a Rómával kötött megállapodásukat jóvá kellett hagynia Brüsszelnek, és valamennyi olyan vakcinagyártónak, amelyekkel az Európai Bizottság szerződött.

– fűzte hozzá az egészségügyi miniszter. Roberto Ciavatta elmondása alapján

a közvélemény nyomást gyakorolt rájuk, hogy ne várjanak Brüsszelre és a nyugati gyártókra, hanem szerezzenek be önállóan koronavírus elleni vakcinákat.

San Marino kormányának döntését az egészségügyi miniszter szerint az is segítette, hogy világ egyik legtekintélyesebb szaklapja, a brit The Lancet című folyóirat biztonságosnak minősítette a Szputnyik V-t, megállapítva, hogy

AZ OLTÓANYAG HATÉKONYSÁGA A TESZTELÉS HARMADIK SZAKASZÁNAK EREDMÉNYEI ALAPJÁN 91,6 SZÁZALÉKOS, TEHÁT LÉNYEGÉBEN AKKORA, MINT A MODERNÁNAK VAGY A PFIZERNEK.

Ugyanakkor az ára kedvezőbb volt, mint a nyugati vagy a kínai vakcináknak, egy flakon mindössze 10 dollárba került. Így első körben 15 ezer dózist rendeltek az orosz vakcinából, ami 7500 ember beoltására elegendő, de nemsokára újabb szállítmány jöhet.

Az orosz Szputnyik V vakcina. A kép illusztráció Forrás: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2021 ANADOLU AGENCY/SEFA KARACAN

San Marino tisztifőorvosa, Agostino Ceccarini egy interjúban arról beszélt, hogy

Agostino Ceccarini hozzátette:

A törpeállam tisztifőorvosa végezetül még azt mondta:

az orosz vakcinának köszönhetően San Marino egyetlen járványkórháza nem telítődött, sikerült még időben megvédeni az idős embereket, dacára a harmadik hullámnak és a brit mutációnak, amely a fiatalok körében terjed leginkább.

A helyi hatóságok szerint a lakosság egészségének és életének a megőrzése mellett

abban is segít nekik az orosz vakcina, hogy Olaszországnál, illetve a többi uniós tagállamnál jóval hamarabb újraindíthassák a turizmust.

San Marino, Palazzo del Governo. A kép illusztráció Forrás: AFP/Marcel Mochet

San Marino bruttó hazai össztermékéhez ugyanis hozzávetőlegesen 50 százalékban járul hozzá a turizmus, amely gazdasági szektort a járvány nagyrészt tönkretette. A törpeállamba évente nagyjából 3 millió külföldi turista látogat, ami a 34 ezres össznépességhez képest hatalmas szám.