Illegális luxusvacsorákat tartottak Párizsban, miniszterek is részt vettek rajta

Franciaország étterem koronavírus
Bezárt vendéglátóhely a franciaországi Saint-Gaudensben 2021. március 30-án.
Vágólapra másolva!
Eljárást indított vasárnap a párizsi ügyészség egy francia országos televízió rejtett kamerás felvételei miatt, amelyek szerint állítólag miniszterek részvételével rendeztek illegális luxusvacsorákat Párizs belvárosában a koronavírus-járvány miatti korlátozások megsértése mellett.
Vágólapra másolva!

Az M6 kereskedelmi televízió péntek este sugározott riportjában egy névtelen forrás azt állította, hogy miniszterek is részt vettek azokon a párizsi illegálisan luxusvacsorákon, ahol sem a személyzet, sem a vendégek nem viseltek maszkot.

Az éttermek október vége óta az éttermek nem fogadhatnak vendégeket Forrás: Hans Lucas via AFP/Lilian Cazabet / Hans Lucas/Lilian Cazabet

Október óta nem fogadhatnak vendégeket az éttermek

A rejtett kamerával készült felvételek az M6 szerint a főváros egyik elegáns negyedében egy illegális étteremben készültek, ahol senki nem tartotta be a járvány miatt ajánlott védőtávolságot, és nem viselt maszkot.

A felvételen látható, hogy a hely bejáratánál egy pincér megmutatja az étlapot, az érkező vendégek pedig maszk nélkül ölelik meg egymást vagy fognak kezet.

A járványügyi korlátozás részeként Franciaországban

október vége óta az éttermek nem fogadhatnak vendégeket,

kizárólag elvitelre főzhetnek.

A rendőrök mindennap fellépnek a külvárosokban

Gérald Darmanin belügyminiszter vasárnap a Twitteren jelezte, hogy arra kérte "a párizsi prefektust, ellenőrizze, igaz-e, ami a riportban elhangzott, és ha az állítások igaznak bizonyulnak, indítson eljárást a vacsorák szervezői és résztvevői ellen".

– Ez teljesen elfogadhatatlan – írta a tárcavezető.

A rendőrség és a csendőrség szervei mindennap fellépnek a külvárosokban, mert óriás barbecue-zások vannak, mert az emberek nem tartják be a lezárás szabályait. Természetes, hogy az elegáns negyedekben is mindenkire vonatkozik a szabály. Nincs kétfajta állampolgár, olyanok, akik bulizhatnak és olyanok, akiknek nem szabad" - hívta fel a figyelmet a belügyminiszter.

Vizsgálatot indítottak

Rémy Heitz párizsi főügyész vasárnap este jelezte, hogy a vádhatóság mások veszélyeztetésének és tiltott munka gyanúja miatt vizsgálatot indított annak ellenőrzésére, hogy a vacsorákat tényleg az egészségügyi szabályok figyelmen kívül hagyása mellett rendezték meg, illetve az esetleges szervezők és résztvevők személyazonosságának megállapítására.

A riportban megszólaló egyik szervező, akinek az arca nem ismerhető fel, műgyűjtőnek nevezte magát, és elmondta: a héten két-három hasonló illegális étteremben is vacsorázott, ahol miniszterekkel is találkozott.

– tette hozzá a riportalany.

A kormány szerint elképzelhetetlen, hogy miniszterek voltak a luxusvacsorákon

A kormány több tagja is kizárta vasárnap este annak lehetőségét, hogy miniszterek illegális luxusvacsorákon vettek részt.

Gabriel Attal kormányszóvivő szerint elképzelhetetlen, hogy egy kormánytag részt vett egy ilyen illegális luxusvacsorán.

– Egy percig sem hiszem el. Egy kormánytag, egy felelős politikus nem akármilyen állampolgár. Létezik a példamutatási kötelezettség, ezzel mindannyian tisztában vagyunk".

Marlene Schiappa, az állampolgári jogokért felelős miniszter úgy vélte:

Bruno Le Maire gazdasági miniszter is jelezte, hogy "senkinek nem jár kivételezés".

– Kíváncsi lennék, hogy ez az étteremtulajdonos megadja-e a miniszterek nevét, ha már ennyire jól értesült – tette hozzá. A tárcavezető szerint "kivétel nélkül minden miniszter betartja a szabályokat, egyik sem gondolja azt, hogy bármilyen kivételezés jár neki".