Letartóztattak öt szélsőséges muszlim nőt - egyikük kamasz még - Béziers-ben, mert a közeli francia nagyvárosban, Montpellier-ben fel akartak robbantani egy katolikus templomot. A húsvét miatt.

A Le Figaro számolt be először a tervezett terrorakcióról, pontosabban az öt nő letartóztatásáról, a Le Point egészítette ki a francia napilap információit.

Béziers polgármestere, Robert Ménard szerint egy muszlim bevándorlócsaládról van szó, és az utóbbi időben radikalizálódtak. A kisváros legnehezebb, legrosszabb közbiztonságú körzetében éltek, ahol a legmagasabb a bűnözés. Szerinte aváros rengeteg pénzt költött már eddig is arra, hogy normalizálódjon az elővárosban a helyzet.

Beziers központjaForrás: AFP/Pascal Guyot

Az öt nőt a közeli város, Montpellier terrorelhárító kommandósai fogták el. Az egyiket figyelték, mert az Iszlám Állam lefejezéses videóit nézegette, és kapcsolatba is próbált lépni a terrorszervezettel. Azután arról kezdett írogatni, hogy a húsvétot egy terrortámadással kellene ünnepelni, fel kellene robbantani egy templomot Montpellier-ben. A nőt letartóztatták, és rajta kívül még négy nőt, valamennyien egy család tagjai. Egyikük az anyja, a másik három pedig a lánytestvére. Köztük a legkisebb még kamasz lány. Ők is tervezgették a terrortámadást.

A Le Point úgy tudja, hogy fegyvereket nem, de robbanóanyagokat találtak a család lakásában a terrorelhárítók. A Le Figaro éppen a napokban közölt hosszabb riportot arról, hogy egy külön, veszélyes csoportot jelentenek Franciaországban a terroristákkal szimpatizáló muszlim nők. Nimes-ben pedig le is tartóztattak két nővért, mert pénzt küldtek harmadik nővérüknek, aki - Szíriában terrorista.