Ferenc pápa elítélte, botrányosnak nevezte a világ szűnni nem akaró fegyveres konfliktusait, a fegyverkezést, és méltányos vakcinaelosztást kért az embereknek a nemzetközi közösségtől a koronavírus ellen abban a beszédében, amelyet a húsvétvasárnapi ünnepi szentmise után mondott el a vatikáni Szent Péter-bazilikában.

Ferenc pápa arra kérte a világ országait, hogy gyorsítsák fel a vírus elleni vakcinák szétosztását és beadását, különösen a szegények körében, mert - mint mondta - őket még inkább sújtja a járvány.

Úgy vélte, "vakcina-internacionáléra" van szükség, vagyis a nemzetközi közösségnek el kell köteleznie magát az oltóanyagok méltányos megosztására a szegényebb országokkal.

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika lodzsája helyett idén is a bazilikában mondta el olasz nyelvű húsvéti üzenetét, amelyet a Vatikán interneten keresztül közvetített.

Ferenc pápa húsvétvasárnapi szentmisét mutat be a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2021. április 4-én.Forrás: AFP/MTI/MTVA/Filippo Monteforte

Az egyházfő már az első mondatban hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány nagyon súlyos gazdasági és társadalmi válságot teremtett, amely mindenekelőtt a "törékenyebbeket" sújtotta. Ezért botrányosnak nevezte a vészhelyzet ellenére zajló fegyveres konfliktusokat, valamint a fegyverállomány növelését.

Az egyházfő beszédében említette a betegeket és azokat, akik a pandémiában szeretteiket veszítették el. Támaszt sürgetett az egészségügyi dolgozók számára, ellátáshoz való jogot mindenkinek.

Megemlítette azokat, akik munkájukat veszítették el a járvány miatt, a nehézségbe került családokat, az emberi kapcsolatoktól megfosztott, magánytól szenvedő fiatalokat.

A pandémia, sajnos, drámaian növelte a szegények számát, ezrek elkeseredettségét - mondta Ferenc pápa.

A világ konfliktusok, feszültségek sújtotta térségeinek sorát

  • Haitivel kezdte, támogatását fejezve ki az erőszak uralta sziget lakosainak.
  • Hasonlóképpen méltatta a demokrácia mellett elkötelezett fiatalokat Mianmarban.
  • Köszönetet mondott a háború és szegénység elől menekülőket befogadó Libanonnak és Jordániának.
  • Békét sürgetett Szíriában és békét a "botrányos csendtől" övezett Jemen számára, valamint fegyverletételt Líbiában.
  • Párbeszédet és békés együttélést sürgetett az izraeliek és a palesztinok között.
  • Megemlékezett Irakról, ahol nemrég járt, megemlítette az erőszak és terrorizmus sújtotta afrikai térségeket.
  • A Kelet-Ukrajnában és Hegyi-Karabahban fogságba esettek szabadon engedését és hazatérését sürgette.

Túl sok a háború, túl sok az erőszak még a világban! - hangoztatta Ferenc pápa, aki szerint "le kell győzni a háborúzás mentalitását". Emlékeztetett arra, hogy április 4. a taposóaknák elleni világnap.

A világban a húsvétot ünneplő keresztények szabad vallásgyakorlását szorgalmazta. A beszéd után a katolikus egyházfő latinul elmondta a Rómának és a világnak szóló hagyományos Urbi et Orbi áldását.

Vasárnap délelőtt a pápa a bazilikában mutatta be az ünnepi misét, de azon a járványügyi korlátozások miatt csak kétszáz ember vehetett részt. Jelen volt a kopt ortodox egyház képviselője és II. Karekin örmény pátriárka küldötte is.

A Szent Péter tér is le volt zárva, bár a közelben lakó rómaiak, gyerekkel sétáló családok és kerékpárosok is megpróbáltak bejutni a Vatikánba.

Ferenc pápa interneten mondja el rövid húsvéthétfői beszédét is. Keddtől újranyitják a Szent Péter teret és a bazilikát is, a járványkorlátozások azonban április végéig érvényben maradnak.