Merő hazugságnak nevezte kedden Phenjan az ENSZ által nemrég közzétett, az észak-koreai gyerekek alultápláltságáról szóló jelentést. Az észak-koreai egészségügyi minisztérium egyik szakbizottságának elnöke által jegyzett közlemény "teljes mértékben megalapozatlannak" nevezi a jelentésben foglaltakat, és hozzáteszi: Phenjannak felül kell vizsgálnia a humanitárius együttműködést a világszervezettel.

A világszervezet beszámolója szerint a kommunista országban közel 100 ezer óvodáskorú gyerek szenved alultápláltságtól, és mintegy 440 ezer gyerek és szoptatós anya nem jut megfelelő élelemhez, mert a koronavírus-járvány nyomán elrendelt határzár miatt a segélyszállítmányok célba juttatása is nehézségekbe ütközik.

Az észak-koreai szaktárca közleménye leszögezi, hogy az országban a gyerekek élelmiszerellátása kiemelten fontos, jóllehet nehézségek idején semmiből sincs elég".  Egyben azzal vádolja az ENSZ-jelentés összeállítóit, hogy elferdítették a tényeket, hogy rontsák az ország jó hírét, és "ellenintézkedéseket" helyez kilátásba.

Korábbi felvételForrás: AFP/Hans Lucas/Eric Lafforgue

Phenjan eddig egyetlenegy megerősített koronavírusos esetet sem jelentett,  aminek hitelességét egészségügyi szakértők erősen megkérdőjelezik. Az ország - a járvány bejutását megelőzendő - tavaly lezárta a határait, a rendelkezés azonban súlyos csapást mért az észak-koreai gazdaságra.