Több mint száz embert agyonlőttek Etiópia északkeleti részén, az egymással régóta területi vitában álló Afar és Szomáli tartomány határán kirobbant összecsapásokban - tudatták kedden helyi vezetők.

A konfliktus ismét felszínre hozta az Etiópiára, illetve etnikai szövetségi rendszerére nehezedő feszültségeket, amelyek nem korlátozódnak csupán az északi Tigré tartományra - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Körülbelül száz civilt öltek meg a pénteken kezdődött erőszakcselekményekben, amelyek kedden is folytatódtak - közölte a Reuters hírügynökséggel Ahmed Humed, Afar helyettes rendőrfőnöke, aki a Szomáli tartományi fegyveres erőket okolta a júniusi országos választások előtt elkövetett erőszakért.
A tartomány szóvivője, Ahmed Kaloyte azt mondta, hogy Szomáli tartománybeli biztonsági erők támadtak a Haruka nevű övezetre, és vaktában lövöldöztek a lakosokra, legalább harminc afar nomádot megöltek, ötven társukat pedig megsebesítették.A szóvivő szerint a helyi közösség visszaverte a támadókat. Kedd reggel azonban a szomáli fegyveresek visszatértek, gépjárművekre szerint géppuskákkal és rakétavetőkkel, "és ismeretlen számú polgári személyt, közöttük nőket és gyermekeket mészároltak le álmukban".Az értesüléseket független forrásból nem sikerült megerősíteni.

Szomáli vezetők az afar erőket vádolták a konfliktus kirobbantásával.

Abdo Heloe tartományi szóvivő szerint afar rendőrök támadtak ismeretlen okból szomáli nomádokra, és keddig huszonöt polgári személyt öltek meg és több mint harmincat megsebesítettek.Ali Bedel, egy másik szóvivő arról számolt be, hogy pénteken huszonöt ember halt meg, majd kedden "ismeretlen számú polgári személy" vesztette életét.

A szövetségi kormány még 2014-ben átrajzolta a két tartomány közötti határt, három települést Afarhoz csatolva Szomálitól, amely azóta próbálja ezeket visszahódítani.Etiópiát az etnikai határok mentén tíz közigazgatási egységre osztották fel, amelyek széles jogkörökkel rendelkeznek. A földtulajdon miatti, illetve politikai viták időnként véres erőszakba torkollnak.

Nemrégiben jelentettek összetűzéseket a két legnagyobb etnikai közösség, az oromók és az amharák között. Kedden az Amharához tartozó, de oromók lakta Dzsile-Temuga övezet hatóságai azt közölték, hogy egy "minapi" összetűzésben 68 ember halt meg és 114 sebesült meg.
A szövetségi hatóságok egyelőre nem reagáltak az AFP megkeresésére.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök, a Nobel-békedíj 2019. évi kitüntetettje novemberben a szövetségi hadsereget küldte Tigré tartományba, hogy űzzék el a hatalmát megkérdőjelező regionális vezetőket. A harcok azóta is folynak a térségben.