Több mint 1800 rab megszökött egy börtönből Nigériában

Nigéria börtön 2021.4.06.
Owerri, 2021. április 6. Emberek mennek a kiégett járművek között egy börtönközpont épülete előtt a nigériai Owerriben 2021. április 5-én. Fegyveresek támadták meg a börtönt, ahonnan 1844 rabot szabadítottak ki. Az ismeretlen támadók több járművel érkeztek, robbantásokkal bejutottak az épületbe, miközben heves tűzharcot vívtak az intézmény őrségével. MTI/AP/David Dosunmu
Vágólapra másolva!
Több mint 1800 rab megszökött a Nigéria délkeleti részén található Owerri városában egy börtönből. Az intézményt fegyveresek támadták meg, akik több járművel érkeztek, és robbantásokkal jutottak be az épületbe, miközben heves tűzharcot vívtak az intézmény őrségével.
Vágólapra másolva!

Azt írja a BBC, hogy hat rab már visszatért, míg 35 nem akart elszökni. A rendőrség az őslakosok alkotta, betiltott szeparatista Biafra csoportot vádolja a támadás végrehajtásával.

A Nigériai Büntetés-végrehajtási intézmény megerősítette, hogy 1844 rab szökött meg a börtönből.

Kiégett járművek a börtönközpont épülete előtt 2021. április 5-én Forrás: MTI/AP/David Dosunmu

A támadók erősen felfegyverkezve buszokkal és kisteherautókon érkeztek a korai órákban hétfőn. A rendőrségi szóvivő szerint rakétákkal hajtott gránátok, gépfegyverek és robbanóanyagok is voltak a támadóknál.

Emberek mennek a kiégett járművek között a börtönközpont épülete előtt Forrás: MTI/AP/David Dosunmu

Muhammadu Buhari elnök terrorcselekménynek nevezte a támadást, melyet anarchisták követtek el. Arra szólította fel a biztonsági erőket, hogy a támadókat és a szökött rabokat fogják el.

Kiégett szoba az egyik épületben Forrás: MTI/AP/David Dosunmu

A Biafra szóvivője szerint hazugság, hogy ők állnának a támadás mögött.

Január óta több rendőrállomást és rendőrségi autót támadtak meg az ország délkeleti részén, melynek során nagy mennyiségű lőszert loptak le. Az akciókért senki sem vállalta a felelősséget.