Fel akartak robbantani egy oltóközpontot egy hollandiai városban. Terrorizmus gyanújával egy férfit letartóztattak a holland hatóságok.

Az észak-hollandiai Den Helder városában terrorizmus gyanújával letartóztattak egy férfit, aki robbantásos merényletet tervezett egy koronavírus-oltóközpont ellen. Az eset március 18-án történt, a holland ügyészség azonban csak csütörtökön hozta  nyilvánosságra. A gyanúsított a letartóztatása után legalább 90 napig őrizetben marad, míg a rendőrség lehetséges társai után nyomoz.

Az ügyészség vádirata szerint a gyanúsított félelmet akart kelteni a lakosság körében, és tettével a gazdasági-társadalmi struktúrák megzavarását akarta előidézni.A vádak között szerepel az is, hogy a férfi rendkívül erőszakos módon próbált szabotálni egy kulcsfontosságú kormányzati folyamatot, nevezetesen az országosan összehangolt oltási programot.

Hollandiában idén már több esetben fordult elő támadás járványügyi helyek ellen. Március elején egy ugyancsak észak-hollandiai településen robbantásos támadás történt egy oltóponton, továbbá január végén fiatalok egy csoportja, tiltakozásul a kijárási tilalom ellen felgyújtott egy közép-hollandiai tesztközpontot. Az esetek egyikében sem történt személyi sérülés.