Hétfőn újraindul az iskolai oktatás Szlovéniában

Slovenia's top officials get AstraZeneca vaccine 2021,ASTRAZENECA,Covid-19,Health,vaccine Horizontal
LJUBLJANA, SLOVENIA - MARCH 19: A view from the Ljubljana Health Center, as people receive AstraZeneca vaccine in Ljubljana, Slovenia on March 19, 2021. In Slovenia, President Borut Pahor, Prime Minister Janez Jansa, Parliament Speaker Igor Zorcic and National Council President Alojz Kovsca receive the novel coronavirus (Covid-19) vaccine developed by Oxford University and pharmaceutical company AstraZeneca. Ales Beno / Anadolu Agency (Photo by Ales Beno / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfőtől visszatérhetnek a tanulók az iskolákba, és a középiskolás diákotthonokat is megnyitják Szlovéniában. A szomszédos Horvátországban egyre több fiatal beteget azonosítanak.
Vágólapra másolva!

Szlovéniában hétfőtől a gyerekek a húsvéti időszakra elrendelt lezárásokat megelőző modell szerint, elsőtől nyolcadik osztályig tantermi oktatásban, a középiskolások pedig felváltva, egyik héten hagyományos, a másik héten online oktatásban részesülnek - jelentette be Simona Kustec oktatási miniszter.

Hozzátette:

a maszkviselés továbbra is kötelező lesz ötödik osztálytól felfelé.

Az alsó tagozaton és az óvodákban csak a tantermen kívül, közös helyiségekben kell hordani.

Oltás egy egészségügyi központban Ljubljanában március 19-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Ales Beno

A szlovén kormány csütörtökön vizsgálja felül a járványügyi intézkedéseket, és dönt azok meghosszabbításáról vagy enyhítéséről. Sajtóhírek szerint a kabinet változtat a januárban elfogadott ütemterven is, amelyben a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer alapján határozza meg, milyen enyhítéseket vezetne be piros, narancssárga, sárga vagy zöld besorolás esetén.

Szlovéniában csütörtökre 1527-tel több mint 223 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon három beteg halt meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4097-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 599-en vannak kórházban, 129-en intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt napon 3217 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 285 765-öt. Az elmúlt 24 órában 36-an haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6185-re emelkedett. Kórházban 1756 beteget ápolnak, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen.

Vili Beros egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén elmondta: nőtt a fertőzöttek, a kórházban kezelt betegek és az elhalálozások száma.

Egy hét alatt ezer ember került kórházba, a betegek pedig egyre fiatalabbak

- emelte ki, hozzátéve, egyetlen esély van arra, hogy a járvány mérséklődjön, mégpedig ha minél többen beoltatják magukat, és betartják az előírásokat.