Egy 13 éves fiú egyike volt annak a kilenc embernek, akiket a hét elején és a hétvégén tartóztattak le.

Az észak-írországi közgyűlés sürgősségi ülése előtt Belfast utcáin újra folytatódott az erőszak, elloptak és felgyújtottak egy buszt, valamint egy fotóst is megtámadtak. Több mint 40 rendőr sérült meg.

A rendőrség szerint a buszt molotovkoktélokkal dobálták meg a nyugat-belfasti Lanark Way és a Shankill Road találkozásánál, miközben köveket dobáltak a tisztekre, és a közelben egy sajtófotóst is bántalmaztak. A zavargásban 500 fő vett részt.

A szerda esti jelenteket az EU-Brexit megállapodás, az észak-ír protokoll, illetve a Bobby Storey temetésén történt állítólagos jogsértések miatt törtek ki.

Hónapok óta nagy a feszültség a brexit miatt, amely kereskedelmi határt létesít az Ír-tengeren.

Katolikus nacionalista és protestáns lojalista rendzavarók összecsapnak Belfast nyugati részén 2021. április 7-énForrás: MTI/AP/Peter Morrison

 Boris Johnson miniszterelnök elítélte az erőszakot. A Twitteren a következőket írta:

Mélységesen aggasztanak az észak-írországi erőszakos megmozdulások. A nézeteltérések megoldásának módja a párbeszéd, nem pedig az erőszak vagy a bűncselekmény.

Simon Byrne, az észak-ír rendőrség (PSNI) főnüke a Twitteren közölte: A folyamatos utcai rendbontásnak le kell állnia.

A Translink busztársaság vezérigazgatója szerint a sofőr nem sérült meg. Elmondta, hogy az incidens előtt minden utas leszállt a buszról, és hogy a környéken minden szolgáltatást felfüggesztettek.