Az amerikai határőrség beszámolója szerint március hónapban összesen 172 ezer migránssal találkoztak az Egyesült Államok déli határánál, ami 71 százalékos növekedést jelent februárhoz képest. Joe Biden ahelyett, hogy vállalná a felelősséget, inkább Donald Trumpot hibáztatja a most kialakult helyzetért, a probléma kezelésével pedig alelnökét, Kamara Harrist bízta meg, aki viszont az elmúlt hetekben semmit sem tett.

A 172 ezer migráns közül a döntő többség egyedülálló, felnőtt férfi volt, azonban jelenleg rajtuk kívül közel 19 ezer felügyelet nélkül maradt gyermeket is nyilvántartanak a hatóságok. Az utóbbi adat a kétszerese a februáriaknak, míg a migránsok száma közel 72 ezerrel nőtt egy hónap leforgása alatt.

Joe Biden, az Egyesült Államok demokrata elnöke viszont továbbra sem képes beismerni, hogy krízishelyzet alakult ki, ő inkább "kihívásként" jellemzi azt, hogy az ország déli határát valósággal elárasztották a migránsok. Mindez nemcsak hatalmas egészségügyi válság a jelenleg is tomboló koronavírus-járvány miatt, hanem nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, mivel ekkora tömeg átvilágítása lehetetlen.

IllusztrációForrás: AFP/Johan Ordonez

Ráadásul, miután Joe Biden felrúgta az Egyesült Államok és Mexikó közötti megállapodást, Mexikó nem hajlandó befogadni azokat a családokat és felnőtteket, akiket nem engednek be Amerikába.

Donald Trump elnöksége alatt több jogi gátja is volt az illegális migrációnak, ezeket viszont a demokraták sorra döntötték le, most pedig a korábbi vezetést okolják saját hibáik miatt.