Félre kell tenni a pártpolitikai vitákat Németországban, és meg kell törni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának harmadik hullámát, amihez két-három hétre le kell zárni az egész országot - mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

Jens Spahn tájékoztatóján kiemelte, hogy hazája nagyon hasonló helyzetben van, mint tavaly októberben, a második fertőzéshullám felerősödése előtt, és a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében illetékes tartományi kormányoknak vannak eszközeik az újabb hullám feltartóztatásához.

Kötelező maszkviselésre felszólító plakát Bréma belvárosábanForrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a tartományok körében még a járványhelyzet súlyosságának megítélésében sincs egység, és elmaradnak a feltétlenül és azonnal szükséges intézkedések, szerinte pedig a húsvéti időszak az iskolai szünet miatt tökéletes lett volna a "hullámtörő" zárlatra.

Ezért meg kell fontolni, hogy miként lehet szövetségi szintre emelni a járványügyi korlátozások szabályozását – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a szövetségi kormányban már dolgoznak a vonatkozó törvény módosításán.