Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, csütörtökön ismét csaknem húszezer új beteget jegyeztek fel egyetlen nap alatt. A járvány tavaly márciusi kitörése óta a halálos áldozatok száma meghaladta a 36 ezret.

A pénteken közölt hivatalos adatok alapján csütörtökön, egyetlen nap alatt, 19 676 új esettel 1 823 674-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A megelőző napon 19 419 új beteget regisztráltak. Újabb 419 beteg halt meg, a halálos áldozatok száma ezzel 36 381-re nőtt. Eddig 1 395 104-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint nyolcezerrel 392 189-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napon ismét rendkívül sok, 4936 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk az előző két napon meghaladta az ötezret.

A legtöbb új beteget, 1864-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben regisztrálták. A fővárosi vezetés oktatási részlege a járványhelyzet miatt átmenetileg leállította a gyerekek általános iskolai beiratkozását - írta pénteken az UNIAN hírügynökség.

Vitalij Klicsko polgármester sajtónyilatkozataiban nem zárta ki, hogy Kijevben május 10-ig meghosszabbítják a szigorított korlátozásokat, sőt, még további lépéseket is kilátásba helyezett, ha nem javul a helyzet a fővárosban. A kijárási tilalommal kapcsolatosan ugyanakkor közölte, hogy az a parlament hatáskörébe tartozik.

Rendőrök ellenőrzik az utasokat egy kijevi metrómegállónál 2021. április 5-énForrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Kijev a legsúlyosabb helyzetű, "vörös" besorolásban van március 19. óta, és ennek alapján csak az élelmiszereket, gyógyszereket és más, alapvető cikkeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a vendéglátó egységek csak elvitelre szolgálhatnak ki vendégeket és tiltott minden tömegrendezvény.

Április 5-től egyelőre 16-ig tovább szigorítottak.

Bezárták az élelmiszerpiacokat, valamint az összes iskolát és óvodát is, a közösségi közlekedést - éppúgy mint tavaly tavasszal - kizárólag különleges engedéllyel rendelkező utasok, vagyis a létfontosságú intézményeknél és vállalatoknál dolgozók vehetik igénybe.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy televíziós műsorban közölte, hogy az első adag Pfizer-vakcinaszállítmány a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül várhatóan április 14-én érkezik meg Ukrajnába. Emlékeztetett arra, hogy 10 millió oltás szállításáról írtak alá szerződést nemrég a Pfizer vállalattal, ebből az első szállítmány - szavai szerint - előreláthatólag májusban érkezik meg. A COVAX-on keresztül Ukrajnának 117 ezer dózis Pfizer-vakcinát hagytak jóvá.