Dupla összegű előleget fizetett Venezuela a vakcináért

health virus pandemic vaccines Horizontal
Súlyos lemaradásban vannak a környező országokhoz képest
Vágólapra másolva!
Venezuela eddig 59,2 millió svájci frankot (19 milliárd forint) fizetett, hogy koronavírus elleni vakcinákhoz jusson az oltások méltányos elosztására létrehozott COVAX-programon keresztül - közölte szombaton Delcy Rodríguez venezuelai alelnök az állami televízióban.
Vágólapra másolva!

"Mint ismeretes, a COVAX mechanizmusa előleget igényel, amelyet Venezuela meg is duplázott" - jelentette ki Rodríguez, aki szerint a caracasi vezetés 59,2 millió svájci frankot helyezett letétbe a GAVI Vakcinaszövetség bankszámláján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a GAVI Vakcinaszövetség vezeti a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz jutásának segítésére létrehozott COVAX-programot.
Rodríguez nem pontosította, milyen forrásokat használt fel Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya a vakcinák kifizetésére.

Az ellenzékkel is tárgyaltak

Az utóbbi hónapokban a kormány megbeszéléseket folytatott az ellenzék vezetőivel, hogy oltóanyagokat vásárolhasson a COVAX programon keresztül olyan pénzeszközök felhasználásával, amelyeket befagyasztottak az Egyesült Államokban a Washington által elrendelt szankciók keretében.
Az oltóanyagok beszerzését tovább bonyolította, hogy

Maduro ellenzi az AstraZeneca oltóanyagának beszerzését, amely iránt megrendült a bizalom,

mert előfordult néhány olyan eset, amelyekben a vakcina beadása után vérrög képződött.

Súlyos lemaradásban vannak a környező országokhoz képest Forrás: AFP/Pedro Rances Mattey

Vizsgálják az oltóanyagokat

Rodríguez közölte, hogy a venezuelai egészségügyi hatóságok jelenleg az oltóanyagok elfogadhatóságát vizsgálják tekintettel a koronavírus mutációira, különösen annak brazil variánsára.
Venezuela oltási kampánya lemaradásban van a többi térségbeli államhoz képest.

Eddig mintegy félmillió adag Sinopharm-vakcina érkezett Kínából, illetve további negyedmillió az orosz Szputnyik V-ből.

A mintegy 28 millió lakosú országban hivatalos adatok szerint a járvány kitörése óta több mint 172 ezren fertőződtek meg, akik közül 1739-en haltak meg. Ugyanakkor a helyi egészségügyi szakszervezetek szerint a fertőzöttek és a halálozások száma ennél jóval magasabb lehet.