Hatalmas káosz van az amerikai-mexikói határon, Biden 1,5 billió dollárért telepítené be a migránsokat

Mexikó, USA, Amerika, határ, bevándorló, migráns
Central American migrants wait outside the Sagrada Familia shelter for the so-called La Bestia (The Beast) cargo train, in an attempt to reach the US border, in Apizaco, Tlaxcala state, Mexico on April 9, 2021. (Photo by PEDRO PARDO / AFP)
Vágólapra másolva!
A Joe Biden vezette demokrata kormányzat egy tervezet alapján az amerikai adófizetők pénzéből 1,5 billió (1500 milliárd) dollárt áldozna a migránsok betelepítésére és később az állampolgársághoz juttatására. A részletek kidolgozásával Kamala Harris alelnököt bízták meg. Az alelnök azonban nem hajlandó nyilatkozni, sőt, az amerikai-mexikói határra sem akar elmenni. A republikánusok már bejelentették, hogy nem értenek egyet Bidenék tervezetével, amely szerintük az illegális bevándorlást ösztönzi.
Vágólapra másolva!

A konzervatív Daily Wire információi alapján pénteken, a Fehér Házban a Biden-kormányzat bemutatott egy tervezetet, amelyet az amerikai-mexikói határon kialakult migránsválság miatt alkottak meg.

Közép-amerikai migránsok a La Bestia nevű határátkelőnél, Tlaxcala állam, Mexikó, 2021. április 9. Forrás: AFP/Pedro Pardo

Ez abból a szempontból előrelépés, hogy több hét hallgatás, titkolózás és szándékos tagadás után Bidenék végre elismerték, hogy tarthatatlan állapotok alakultak ki az Egyesült Államok déli határán. Ugyanakkor a tervezet értelmében nem az illegális migránsok hazaküldését kívánják előremozdítani, hanem épp ellenkezőleg:

arra tesznek javaslatot, hogyan lehet befogadni, elhelyezni, állandó lakhelyhez és végül amerikai állampolgársághoz juttatni a törvénytelenül ott lévőket.

Az eddigi gyakorlatuknak megfelelően Bidenék tehát arra használják a migrációs válságot, hogy leendő demokrata szavazók újabb tömegét importálják az országba, ennek a költségeit pedig az amerikai adófizetőkre hárítanák,

a tervezet alapján 1500 milliárd dollárt áldoznának a migránsokra.

Közép-amerikai migránsok a La Bestia nevű határátkelőnél, Tlaxcala állam, Mexikó, 2021. április 9. Forrás: AFP/Pedro Pardo

Magától értetődően felmerül a kérdés, hogy Bidenék miért nem inkább a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt komoly bajban lévő amerikaiakra költenek, a válasz erre azonban végtelenül egyszerű:

nem közülük, hanem a később állampolgárságot kapó migránsok tömegéből tudnak új szavazókat nyerni.

Bár Bidenék márciusban elfogadtak egy 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot, de ez lényegesen kevesebb, mint a tavaly decemberben a Trump-kormányzat által javasolt 2300 milliárd dolláros csomag, amelyet akkor a demokraták is támogattak. Beszédes, hogy a Washington Post szerint Bidenék csomagja elsősorban a vállalkozásoknak juttat lényegesen kevesebb pénzt, noha az ő feladatuk lenne a munkahelyek megtartása.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Joe Biden felelőtlen ígérgetései miatt idén februárban több mint 100 ezer,

márciusban pedig 172 ezer illegális bevándorló érkezett Mexikó felől az Egyesült Államok déli határára, ez tavalyhoz képest 71 százalékos növekedést jelent, így megdőlt a 15 évvel ezelőtt felállított negatív migrációs rekord.

Ebből közel 20 ezer lehet a felnőtt kísérő nélküli kiskorú, nagyrészük, mintegy 15 500 fő jelenleg is a határ közelében lévő ideiglenes táborokban van elhelyezve.

Közép-amerikai migránsok a Rio Grande folyó mellett lévő ideiglenes táborban, az amerikai-mexikói határon, Texas állam, 2021. április 7. Forrás: AFP/Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Az 1500 milliárd dolláros tervezetet a Kongresszusnak is támogatnia kell, a képviselők meggyőzése nem lesz egyszerű.

A sajtó szerint a migrációs tervezet kidolgozásának részletei Kamala Harrisre várnak, az alelnök a témával kapcsolatosan azonban nem hajlandó nyilatkozni.

Sokan megjegyezték, hogy Kamala Harris még csak a határra sem megy el, hogy szemügyre vegye, hova vezetett Biden felelőtlen ígérgetése.

Újabban Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet is emiatt kérte számon az alelnököt.

A republikánus politikusok rendkívül kritikusan fogadták Biden tervezetét, egybehangzó véleményük szerint