Meghalt hétfőn három koronavírusos beteg a bukaresti Victor Babeș Kórház mobil intenzív osztályán a lélegeztetőgépek meghibásodása miatt. Raed Arafat belügyi államtitkár szerint túlnyomás miatt álltak le a lélegeztetőgépek, és ez okozta három beteg halálát. Florin Cîţu miniszterelnök kedd reggel a vétkesek felelősségre vonását követelte. Néhány órával később a bukaresti törvényszéki ügyészség vette át a harmadik kerületi bírósági ügyészségtől a kórházban meghalt koronavírusos páciensek ügyében folyó kivizsgálást. Az ügyészek azt vizsgálják, felmerül-e a gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja. A lélegeztetőgépeket karbantartó cég a korrupciós botrányba keveredett Sebastian Vlădescu politikus családjának tulajdonában áll, aki a miniszterelnökhöz hasonlóan a nagyobbik kormánypárt, a PNL színeiben politizál, és több alkalommal volt már pénzügyminiszter.

A Maszol erdélyi magyar hírportál, illetve az Agerpres román állami hírügynökség beszámolói alapján a bukaresti Victor Babeș Kórház udvarán egy nyerges vontató konténeréből alakítottak ki korábban mobil intenzív osztályt, hogy növeljék az egészségügyi intézmény befogadóképességét. A mobil egységben nyolc koronavírusos beteget ápoltak, mindannyian oxigénellátásra szorultak.

A bukaresti Victor Babeș KórházForrás: Google Earth

Hétfőn azonban mind a nyolc lélegeztetőgép váratlanul leállt, így megszakadt a páciensek oxigénellátása. Három beteg meghalt, egyet egy másik kórházi részlegre, négyet egy másik egészségügyi intézménybe szállítottak.

A mobil intenzív osztályt korábban üzembe helyező Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) az esti órákban közleményt adott ki, amely szerint az életmentő készülékekben túlnyomás alakult ki, ezért álltak le.

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője hétfő éjszaka sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen azt nyilatkozta: Hétfőn 16 óra 25 perc körül hirtelen megnőtt az oxigénnyomás a bukaresti Victor Babeş Kórház mobil intenzív terápiás osztályán levő lélegeztetőgépeknél, de egyelőre nem tudni, mi idézte ezt elő.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője szerint a lélegeztetőgépek amerikai gyártmányúak, és úgy vannak kialakítva, hogy ha az oxigénnyomás meghaladja a 6 bart, automatikusan leállnak. Arafat szerint a kórházban volt a gépeket karbantartó cég, a Medist SRL képviselője, ő azonban nem volt hajlandó bemenni az osztályra, de tanácsokkal látta el azokat, akik bementek, és próbálták orvosolni a helyzetet.

Florin Cîţu (Nemzeti Liberális Párt-PNL) miniszterelnök részvétét fejezte ki a meghalt betegek hozzátartozóinak, és az ügy gyors kivizsgálását, a vétkesek felelősségre vonását sürgette. Újabb tragédia történt Romániában: meghalt három beteg a Victor Babeş Kórházban, egyelőre nem tudni, miért. A jelenlegi információk szerint baleset történt, de az ügyben kivizsgálás indult– fogalmazott a kormányfő hétfő késő este adott sajtónyilatkozatában. A kormányfő gyors és átlátható kivizsgálást kért az ügyben a belügyminisztertől, mert véleménye alapjánmindenkinek, aki vétkes, felelnie kell.

Kedd délelőtt a bukaresti törvényszéki ügyészség vette át a harmadik kerületi bírósági ügyészségtől a meghalt koronavírusos páciensek ügyében folyó kivizsgálást. Az ügyészek azt vizsgálják, felmerül-e a gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja. A vádhatóság közlése szerint hétfő éjszaka már hét személyt kihallgattak az ügyben. Köztük van a kórház menedzsere is, valamint a műszaki személyzet néhány tagja. Közben sikerült azonosítani a három áldozatot: mindhárman nők, életkoruk 84, 74 és 63 év.

A G4Media hírportál tudni véli, hogy a lélegeztetőgépeket karbantartó cég, a Medist SRL Sebastian Vlădescu politikus volt feleségének és fiának a tulajdonában áll.

Sebastian Vlădescu a nagyobbik kormánypárt, a PNL színeiben politizál, és már több alkalommal volt pénzügyminiszter. A G4media megkereste a Medist SRL vezetőségét, de ők nem kívántak nyilatkozni.

Később a cég sajtóközleményt adott ki, amelyben az áll, hogy az általuk karbantartott lélegeztetőgépekkel még soha semmilyen jellegű probléma nem fordult elő. A mostani ügyben együtt kívánnak működni a hatóságokkal, így minden szükséges információt a rendelkezésükre fognak bocsájtani.

Sebastian Vlădescut egyébként 2018-ban azzal gyanúsította meg a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), hogy 2005-ben, még pénzügyminiszterként 3,3 millió euró kenőpénzt fogadott el egy külföldi konzorciumtól, amely felújította Bukarest és az ország legfontosabb kikötővárosa, Constanța közötti vasútvonalat. Ez a bűnvádi eljárás még mindig folyamatban van.

A hétfői tragédia kapcsán sokan a folyamatosan inkompetenciával vádolt Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter lemondását követelik, a Momentum román testvérpártjának, az USR-PLUS-nak a politikusa azonban ezúttal is egyértelművé tette, hogy nem fog lemondani, ahogy a korábbi botrányok kapcsán sem tett így.Romániában az utóbbi fél évben két másik tragédia is történt koronavírusos betegeket ápoló kórházakban, szintén a kórtermekben használt lélegeztetőgépekkel összefüggésben. Tavaly novemberben a moldvai Piatra Neamţ koronavírusos betegeket ápoló kórházának intenzív osztálya kigyulladt: akkor tízen haltak meg. Idén januárban a bukaresti Matei Balș járványkórház koronavírus-osztályának egyik kórtermében keletkezett tűz, amelyben tizenhat beteg halt meg.