A koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről fog tárgyalni hétfőn Moszkvában Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter.

Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter moszkvai útját szerdán jelentették be Prágában. A miniszter a Deník N című hírportálnak nyilatkozva megismételte: Csehország szeretne előzetes megállapodást kötni az oroszokkal bizonyos mennyiségű Szputnyik V vakcina beszerzéséről. "Az orosz vakcinával azonban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyása után lenne szabad oltani" - erősítette meg a miniszter a hivatalos cseh álláspontot.

A Cseh Gyógyszerészeti Intézet (CLÚ) a rendelkezésére álló információk alapján már elkészítette az egészségügyi tárca számára a háttéranyagot a Szputnyik V vakcináról - közölte az intézet szóvivője.
A cseh kormányfőhelyettes Moszkvában Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel találkozik. A Deník N úgy tudja, hogy kíséretében Moszkvába utazik Andrej Danko, a szlovák parlament volt elnöke is. Danko, akinek közismerten jó orosz kapcsolatai vannak, több esetben is azt nyilatkozta a szlovák sajtónak, hogy ő már korábban tárgyalt az oroszokkal a Szputnyik V beszerzéséről. A cseh küldöttségbe a Deník N szerint Hamácek hívta meg a szlovák politikust.

IllusztrációForrás: MTI/Bús Csaba


Jan Hamácek szerdán Prágában újságíróknak azt is elmondta, hogy Csehország szívesen megvásárolná Dániától azt az AstraZeneca-vakcinamennyiséget, amelyet a dánok már nem akarnak felhasználni. Részletek egyelőre nem ismeretesek.

Csehországban vakcinahiány mutatkozik, s ez hátráltatja az oltási folyamatot. A szaktárca statisztikája szerint eddig összesen 2,2 millió vakcinát adtak be az orvosok, mindkét dózist 770 ezer személy kapta meg.