Magyarország alkalmazkodik a NATO közös döntéséhez az Afganisztánból való kivonulás ügyében - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szerdán, a rendkívüli miniszteri szintű NATO-értekezlet előtt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: egyetért azzal a megközelítéssel, hogy az együttes bevonulást együttes, egyidejű kivonulásnak kell követni, amennyiben megszületik a döntés arról, hogy a NATO-erők kivonulnak Afganisztánból.

Tájékoztatása szerint korábban Magyarország 120-130 katonával volt jelen az ázsiai országban, ma már csak egy kilencfős magyar kontingens tartózkodik az afganisztáni NATO-kötelékben.

Szijjártó Péter fontosnak tartotta, hogy a szerdai rendkívüli NATO-értekezleten olyan döntés szülessen, amelynek nyomán az elmúlt húsz év erőfeszítései és áldozatai nem vesznek kárba.

Úgy fogalmazott: szeretné, ha garanciák születnének arra, hogy Afganisztán a kivonulás után nem lesz ismételten a terrorizmus melegágya, és nem lesz azonnal egy komoly migrációs kibocsátó ország. Ugyanis ha Afganisztán visszaesik egy komoly terrorfenyegetettségbe, százezrek vagy milliók indulhatnak meg újra az országból - mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Kovács Tamás

A külgazdasági és külügyminiszter szorgalmazta azt is, hogy azok az országok, amelyek határosak Afganisztánnal, és eddig is hajlottak együttműködésre a NATO-val - például Üzbegisztán, Türkmenisztán és Tadzsikisztán - kapjanak támogatást határaik védelmére.

Hozzátette: fontos lesz valamifajta együttműködést felépíteni Iránnal is annak érdekében, hogy ne indulhassanak meg az országon keresztül az illegális migránsok Európa irányába.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Afganisztán biztonsága sokkal több szálon és sokkal közvetlenebbül függ össze az európai biztonsággal, mint gondolnánk. Az európai NATO-szövetségeseknek is fontosak a garanciák arra, hogy az afganisztáni kivonulást követően nem emelkedik a korábbi szintre a terrorfenyegetettség, és nem indulnak meg illegális migrációs hullámok - jegyezte meg.

Kiemelte: Magyarország 2024-ig fenntartja az afgán nemzeti biztonsági és védelmi erők évi 500 ezer dolláros támogatását, hozzájárulva a belső afganisztáni stabilitáshoz.

A szerdai rendkívüli NATO-értekezleten a Honvédelmi Minisztériumot a tárca honvédelmi államtitkára, Szabó István képviseli.