Ukrajnában szerdára ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint 14,5 ezer, a megelőző napinál csaknem háromezerrel több új beteget, és csaknem 470 halottat jegyeztek fel - velük együtt a járvány kitörése óta már több mint 38 ezren haltak bele a vírus okozta betegségbe -, és kórházba is megint rendkívül sokan, több mint ötezren kerültek.

A hivatalosan közölt adatok alapján  az elmúlt napban 14 553 új esettel 1 887 338-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma,  a halottaké pedig 467-tel 38 225-re.

Eddig 1 442 618-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint 1700-zal 406 495-re nőtt.

Kórházba az elmúlt napban kimagaslóan sok, 5063 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző két napon még megközelítőleg a fele volt. 
A legtöbb új beteget, 1457-et az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Maszkos járókelők KijevbenForrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko/NurPhoto/Maxym Marusenko

Vitalij Klicsko polgármester szerdai tájékoztatóján bejelentette, hogy a fővárosi vezetés veszélyhelyzeti bizottsága  április 30-ig meghosszabbította Kijevben a szigorított karantént. Eszerint továbbra is zárva maradnak az óvodák és az iskolák, valamint az élelmiszerpiacok. A közösségi közlekedést továbbra is csak különleges engedéllyel rendelkező utasok, vagyis a létfontosságú intézményeknél és vállalatoknál dolgozók vehetik kizárólag igénybe.

Mivel Kijev eleve a legsúlyosabb járványhelyzetű "vörös" besorolásban van, csak azok az üzletek tarthatnak nyitva, amelyek a legszükségesebb termékeket, élelmiszereket, gyógyszereket, egyebeket árusítanak, a vendéglátóhelyek csak elvitelre dolgozhatnak, és tiltott mindenféle tömegrendezvény.