Nem viselhetnek egyenruhát a királyi család tagjai Fülöp temetésén

brit uralkodócsalád élete - galéria
A két hercegi pár: Meghan és Harry, valamint Vilmos és Katalin
Vágólapra másolva!
Megtiltotta a brit uralkodó, hogy a királyi család tagjai egyenruhát viseljenek a múlt héten meghalt férje, Fülöp herceg temetésén, szakítva ezzel az eddigi hagyományokkal. A királynő elsősorban az unokáját védheti a döntéssel.
Vágólapra másolva!

Megtiltotta II. Erzsébet a királyi család tagjainak, hogy katonai egyenruhát viseljenek a múlt héten meghalt Fülöp herceg hétvégi temetésén - írja a The Sun.

Ennek értelmében szakítva a korábbi hagyományokkal Károly herceg, Vilmos herceg és András herceg is öltönyt visel majd a ceremónián.

Szakítanak a hagyományokkal: a királyi család egyik tagja sem visel majd egyenruhát Fülöp temetésén Forrás: Getty Images/Indigo/Max Mumby

Hiába szolgált a seregben, Harry már nem viselhet egyenruhát

A lap szerint a királynő elsősorban így akarja megmenteni unokáját, a királyi családdal korábban hivatalosan szakító Harryt attól, hogy a család tagjai közül egyedül ő nem viselhet uniformist a ceremónián.

Harry 2006 áprilisában fejezte be a tiszti képzést a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián és hadnagyi rangban a brit hadsereg tisztje lett, később főhadnaggyá, majd századossá léptették elő, és szolgált a légierőnél is.

A cikkben emlékeztetnek, hogy bár Harry szolgált Afganisztánban is, a katonai címeit elvesztette, amikor hivatalosan szakított az angol királyi családdal.

Így a protokoll szerint az egykori herceg a hivatalos eseményeken már csak öltönyt viselhet,

rajta a kitüntetéseivel.

Nem csak Harry miatt dönthetett így

A királynő lépésnek azonban vélhetően nem csak Harry esete lehetett az oka. Erzsébet és Fülöp harmadik gyereke, András herceg szintén szolgált a seregben, és később tiszteletbeli ellentengernaggyá, majd altengernaggyá léptették elő.

A herceget azonban sok támadás érte az utóbbi időben a Jeffrey Epsteinhez fűződő kapcsolata miatt, így a cikk szerint

a haditengerészetnél komoly ellenérzéseket váltana ki, ha viselné az egyenruhát.

Fülöp herceg 2021. április 9-én halt meg 99 évesen. A temetése április 17-én lesz, a windsori kastélyparkban, a herceget a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen helyezik majd végső nyugalomra.

A Sky News a ceremóniáról azt írja, hogy azon a járványhelyzet miatt csak 30-an lesznek jelen. Fülöp koporsóját egy speciálisan átalakított Land Rover viszi majd a kápolnába, a királyi család tagjai gyalog kísérik majd.