Jelentősen meghaladja a nyolcmilliót a Covid-19 ellen Oroszországban beoltottak száma és a vakcináció tempójának további növekedése miatt hamarosan vissza lehet vonni a járványügyi korlátozásokat - mondta Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes az orosz egészségügyi tárca pénteki vezetőségi tanácskozásán.

"A vakcináció mértéke egyre nő, és ez nagyon jó. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy azon gondolkodjunk, hogy a nagyon közeli jövőben megszűnjenek a korlátozások  - mondta Golikova.

Felhívta a figyelmet arra, hogy április és május járványügyi szempontból mindig nehéz hónapnak számított, és az új koronavírus súlyosbíthatja az egyéb betegségek miatt kialakuló helyzetet. 

Az Operatív Törzs szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8995-tel 4 684 209-re emelkedett.

Védőmaszkos járókelők Moszkva belvárosábanForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Oroszországban január 18-án kezdődött meg a lakosság általános oltása. Ehhez legfőképpen a Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V vakcinát használják fel, de bevonták a később engedélyezett, a Vektor Központ által gyártott EpiVacCoronát és a Csumakov Intézet Covivaxát is.

Korábban Golikova azt mondta, hogy a kollektív immunitás július-augusztusra alakulhat ki Oroszországban, de a vakcináció felgyorsulása esetén akár előbb is. 

A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 13 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 268 796-ra csökkent, a halálos áldozatoké 397-tel 104 795-re, a felépülteké pedig 9109-cel 4 310 557-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 125,1 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 377 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 509 450 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.