Szlovéniában a jövő pénteken megkezdik az érettségiző diákok beoltását

koronavírus, Szlovénia
Védőmaszkos járókelők Ljubljana belvárosában 2020. október 16-án.
Vágólapra másolva!
Szlovéniában a jövő pénteken megkezdik az érettségiző diákok beoltását a koronavírus ellen - jelentette be Vesna Kerstin Petric, az egészségügyi minisztérium munkatársa a válságkabinet pénteki sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A kormány döntését azzal indokolta a szaktárca munkatársa, hogy azt szeretnék, ha a diákok nyugodt körülmények között, biztonságban készülhetnének a május 4-én kezdődő érettségi vizsgákra, amely csaknem 17 ezer tanulót érint az országban.

Vesna Kerstin Petric elmondta:

a veszélyeztetett, krónikus beteg gyerekek szülei is bekerültek az elsőbbséggel oltandók csoportjába.

Mivel a koronavírus elleni oltás önkéntes, arra kérte a diákokat, hogy pénteken, de legkésőbb hétfőn délig jelentkezzenek a lakhelyükhöz legközelebb lévő oltóközpontokban.

Szlovéniában az elmúlt héthez képest csökkent az új fertőzöttek száma. A kormány által közétett adatok szerint péntekre 860-nal, több mint 229 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon öt beteg halt meg, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4147-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 639-en vannak kórházban, 154-en intenzív osztályon.

Védőmaszkos járókelők Ljubljana belvárosában Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ales Beno

A tisztségviselő hozzátette:

a 18. életévüket betöltő tanulókat az AstraZeneca-, a 18 éven aluliakat pedig a Pfizer/BioNTech-féle vakcinával oltják be.

Az országba eddig 577 380 ampulla oltóanyag érkezett, és a lakosság 6,5 százalékát oltották be mindkét vakcinával a koronavírus ellen.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 2698 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 303 598-at. Az elmúlt 24 órában 44-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6486-ra emelkedett. Kórházban 2003 beteget ápolnak, közülük 186-an vannak lélegeztetőgépen.

Horvátországban a lakosság mindössze 13 százalékát oltották be.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett három oltóanyagból eddig 643 834 dózis érkezett az országba, amiből összesen 519 375 ampullát használtak fel; 393 002-en kapták meg az első dózist, 124 459-en pedig már a másodikat is.