Ukrajnában már több mint 39 ezren haltak bele a betegségbe

Ukrajna, koronavírus, oltás
KIEV, UKRAINE - MARCH 05: A health worker receives a dose of the CoviShield vaccine, delivered by India to Ukraine, during a vaccination campaign against the coronavirus (COVID-19) in Kiev, Ukraine on March 05, 2021. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrajnában péntekre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csaknem 17,5 ezer, a megelőző napinál mintegy ezerrel több új beteget és ismét négyszáz fölötti halottat jegyeztek fel, velük együtt a járvány tavaly tavaszi kezdete óta a halálos áldozatok száma mostanra meghaladta a 39 ezret. Közben megérkezett az országba az első Pfizer/BioNTech-vakcinaszállítmány.
Vágólapra másolva!

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 17 479 új esettel 1 921 244-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a halottaké pedig 438-cal 39 096-ra. Eddig 1 465 820-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem ötezerrel 416 328-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban ismét sok, 4348 4229 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon is csaknem ugyanennyi, 4229, az azt megelőzőn pedig ötezer fölötti volt.

A legtöbb új beteget, 1609-et megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Oltópont Kijevben. Forrás: Anadolu Agency via AFP/Stringer

Közben megérkezett pénteken Ukrajnába a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül az első szállítmány a Pfizer/BioNTech vállalat által gyártott koronavírus elleni oltóanyagból, 117 ezer dózis

- tudatta Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese.

A Comirnaty elnevezésű vakcinával szombattól kezdik meg az oltásokat elsőként Kijev megyében, vasárnaptól az ország többi régiójában. Első körben idősotthonok lakóit, utána pedig az állami katasztrófavédelmi szolgálat alkalmazottait és határőröket oltanak be ezzel a vakcinával.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy tévéműsorban azt mondta, hogy

az ortodox húsvéti és a májusi ünnepek idején különleges rendszer működik majd az országban,

ugyanakkor nem fejtette ki, ez mit jelent pontosan, terveznek-e újabb szigorításokat bevezetni országos szinten. Annyit árult el, hogy a lakosságot folyamatosan kérni fogják az óvintézkedések fokozott betartására, különösen arra, hogy kerüljék a tömeges összejöveteleket.