Egyedül ülő királynő, megrendült fiú - Eltemették Fülöp edinburghi herceget

royals TOPSHOTS Horizontal károly
Britain's Prince Charles, Prince of Wales walks behind the coffin of Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh during a ceremonial funeral procession to St George's Chapel in Windsor Castle in Windsor, west of London, on April 17, 2021. - Philip, who was married to Queen Elizabeth II for 73 years, died on April 9 aged 99 just weeks after a month-long stay in hospital for treatment to a heart condition and an infection. (Photo by HANNAH MCKAY / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Végső búcsút vettek szombaton Fülöp edinburghi hercegtől. II. Erzsébet királynő férje életének századik évében, múlt pénteken halt meg a windsori kastélyban.
Vágólapra másolva!

A katonai tiszteletadással kísért búcsúszertartás ugyancsak Windsorban, a brit királyi család legősibb és legnagyobb rezidenciájának Szent György-kápolnájában volt. Az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniájának Forth Bridge kódnév alatt előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt, mivel a 16. században épült gótikus kápolnának ennyi a befogadóképessége. A koronavírus-járvány megfékezését célzó brit kormányzati rendelkezéseknek megfelelően azonban a kápolnában tartott szertartáson harmincan voltak jelen, valamennyien a királyi család tagjai.

Fülöp herceg temetése Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Adrian Dennis

A brit kormány jelenleg érvényes előírásai legfeljebb ennyi vendég jelenlétét teszik lehetővé a temetési szertartásokon, de az udvar szóvivője hangsúlyozta, hogy a ceremónia terveinek összeállításához a járványügyi előírások mellett figyelembe vették Fülöp herceg személyes kívánságait is.

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként teljes körű állami temetés járt volna, de az edinburghi herceg maga is többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább családi jellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben.

A szombati szertatás - ugyancsak a járvány megfékezését célzó előírások miatt - nem volt nyilvános, teljes egészében a windsori kastélyparkon belül zajlott.

Az eredeti tervek szerint Fülöp herceg koporsóját Londonban ravatalozták volna fel, innen vitték volna Windsorba, és az útvonal mentén minden valószínűség szerint százezrek sorakoztak volna fel.
Fülöp herceg koporsóját egy átalakított, régi zöld Land Rover szállította a windsori kastélytól a nem messze lévő Szent György-kápolnához.

A Grenadier Guards érkezése Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Victoria Jones

Ennek a járműnek a tervezésében az edinburghi herceg személyesen is részt vett, és már évekkel ezelőtt kifejezte azt a kívánságát, hogy ezen az autón szeretné megtenni utolsó útját.

Az autó 2003-ban készült, nyitott hátsó platóval, amelyet kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy alkalmas legyen az edinburghi herceg koporsójának szállítására. A Land Rover sötétzöld színét is Fülöp herceg választotta, mivel a brit fegyveres erők járműveit is erre a színre festik.

Fülöp a második világháborúban a brit királyi haditengerészet tisztjeként szolgált a földközi-tengeri és a csendes-óceáni hadszínterek tűzvonalában, és élete végéig tengernagyi rangot viselt.
Koporsóját a szombati búcsúszertartáson saját hercegi lobogója fedte, és a koporsóra helyezték haditengerészeti tiszti sapkáját és kardját.

A királynő Fülöp herceg temetésén. Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Jonathan Brady

A Land Rovert a kastélytól a Szent György-kápolnáig vezető úton Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő négy gyereke, Károly trónörökös, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja, az unokák közül Vilmos herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója - és Vilmos öccse, Harry herceg kísérte gyalogosan a kápolnához.

Harry herceg tavaly felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként ráháruló hivatalos feladatok ellátásával

és amerikai feleségével az Egyesült Államokba költözött. Harry kaliforniai otthonukból tért haza nagyapja temetésére, de második gyerekükkel várandós felesége orvosainak tanácsára nem tartott vele. A két fiú között nagyon megromlott a kapcsolat, nem is beszéltek egymással. A szertartás után viszont Harry és Vilmos együtt távozott a kápolnából, és a helyszíni beszámolók szerint beszélgettek is.

A Land Rover mögötti menetben jelen volt még Peter Phillips, Anna hercegnő fia, az uralkodó legidősebb unokája, valamint David Armstrong-Jones, Snowdon grófja, II. Erzsébet királynő 2002-ben meghalt húgának, Margit hercegnőnek a fia. A királynő és a kápolnában összegyűlt családtagok fekete maszkot viseltek, és eleget tettek az egymás közötti távolságtartásra vonatkozó előírásoknak.

Fülöp herceg koporsóját felhelyezik a Land Roverre. Forrás: WPA Pool/Getty Images/CHRIS JACKSON / GETTY IMAGES/Chris Jackson / Getty Images

A királynő - aki a jövő héten tölti be 95. életévét - egyik udvarhölgye kíséretében a királyi család hivatalos autójával, egy Bentley-vel érkezett a szertartás helyszínére és a kápolnában egyedül, a többi családtagtól távol foglalt helyet.

A szombat délutáni szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága és David Conner, a Szent György-kápolna esperese vezette.

Fülöp koporsóját a búcsúszertartás után a kápolna királyi sírboltjában helyezték el. Az edinburghi herceg június 10-én töltötte volna be századik életévét. Az angol-brit monarchia évezredes történetében ő volt a legidősebb uralkodói házastárs, egyben a leghosszabb ideig szolgáló uralkodói hitves. Fülöp és II. Erzsébet királynő tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját, és a herceg 69 évig volt uralkodói házastárs, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára.