Irán valóban megkezdte a 60 százalékosra dúsított urán előállítását

nuclear Horizontal This handout satellite image provided by Maxar Technologies on January 8, 2020 shows an overview of Iran's Natanz nuclear facility, south of the capital Tehran. - Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei said the country is in no hu
2020 januári műholdkép a natanzi létesítményről
Vágólapra másolva!
Irán megkezdte a 60 százalékosra dúsított urán előállítását natanzi nukleáris létesítményében - közölte a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombat este.
Vágólapra másolva!

A NAÜ ezzel megerősítette a korábbi iráni bejelentéseket, miszerint az iszlám köztársaság, válaszul a natanzi nukleáris létesítménye ellen a napokban elkövetett szabotázsakcióra, fokozza a dúsítás szintjét.
"Az ügynökség ma igazolta, hogy Irán megkezdte urán-hexafluorid gáz 60 százalékos dúsítását Natanzban" - olvasható a NAÜ közleményében. Az uránt a gáz dúsításával nyerik ki erre szolgáló különleges centrifugákban.

A NAÜ mintát is vett

A tagállamainak szánt bizalmas NAÜ-jelentéséből, amelybe a Reuters hírügynökség betekintést nyert, további részletek derülnek ki. Irán NAÜ-höz eljuttatott nyilatkozata szerint a dúsítás mértéke 55,3 százalék. A NAÜ mintát vett a végtermékből, hogy függetlenül is igazolhassa az Irán által bejelentett adatokat. A vizsgálati eredményeket az ügynökség tájékoztatása szerint a megfelelő időben közzéteszik.

2020 januári műholdkép a natanzi létesítményről Forrás: AFP/Maxar

A 2015-ös többhatalmi atomalku értelmében az iszlám köztársaság csak az első generációs IR-1-es centrifugákkal folytathatna legfeljebb 3,67 százalékos urándúsítást Natanzban, ami messze elmarad az atomfegyverekhez szükséges 90 százalékos tisztaságtól. Irán azonban az utóbbi hónapokban fokozatosan 20 százalékra emelte az urándúsítás mértékét.

Vissza a megállapodáshoz?

A natanzi szabotázsakció fokozta a feszültséget az iráni atomprogram körül. A NAÜ székhelyén éppen folynak a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is térjen vissza a hathatalmi megállapodáshoz, amelyből Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásainak teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott korlátozásokat.