Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság több mint fele megkapta már a koronavírus elleni oltás első dózisát.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közlése szerint vasárnapig nagyjából 130 millió 18 éven felüli amerikait oltottak be az első adaggal,  ami a felnőtt lakosság 50,4 százalékát jelenti. Ennek a korosztálynak a 32,5 százaléka - mintegy 84 millió ember - már a teljes védettséget biztosító második dózist is megkapta.

130 millió 18 éven felüli amerikait oltottak be az első adaggal vasárnapigForrás: AFP/Mark Lennihan

Naponta több mint 3 millió oltást adnak be.  A CDC adatai szerint a Pfizer/BioNTech-vakcinából 109 milliót, a Modernából 92 milliót, az időközben felfüggesztett Johnson & Johnson-vakcinából pedig 7,9 millió adagot használtak fel eddig.

A járványügyi főtanácsadó óvatosságra int

Az oltókampány sikere ellenére Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója arra figyelmeztetett vasárnap, hogy a járványhelyzet még mindig ingatag az országban. 

Naponta átlagosan 60 ezer új fertőzöttet diagnosztizálnak,  és ez a helyzet a szakértő szerint nem maradhat így.

"Péntekig várhatóan kiderül, hogy folytathatják-e az oltást a Johnson & Johnson oltóanyagával, amelynek használatát azt követően függesztették fel, hogy több embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel - mondta a járványügyi főtanácsadó. Anthony Fauci hangsúlyozta, hogy rendkívül ritka mellékhatásról van szó, és ő személy szerint arra számít, hogy korlátozásokkal  újra tudják majd használni a cégcsoport egyik vállalata, a belgiumi Janssen által kifejlesztett vakcinát.