Egyhetes vesztegzár lép életbe hétfő este India fővárosában, Újdelhiben, a hatóságok a lezárástól a koronavírus-járvány lassítását, valamint az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek mérséklését remélik.

Ha most nem rendelünk el karantént, sokkal nagyobb bajba kerülünk. Nem engedhetjük meg, hogy Újdelhi olyan helyzetbe kerüljön, amelyben a betegek a kórházi folyosókon várakoznak, mások pedig az út szélén halnak meg  - mondta Arvind Kedzsrival, a fővárosi térség miniszterelnöke. Hozzátette: a 20 milliós főváros kórházai máris ágy- és oxigénhiánnyal küzdenek, valamint hiány van több, a vírus kezelésére használt gyógyszerből is. 

Koronavírus-vizsgálathoz vesz mintát egy egészségügyi dolgozó az indiai fővárosban, Újdelhiben 2021. április 16-ánForrás: MTI/AP/Manis Szvarup

Kedzsrival szerint lehet, hogy a korlátozások nem vetnek véget a járványnak, de lassíthatják a vírus terjedését. A rendelkezések értelmében  csak alapos indokkal lehet majd utazni, bezárnak a boltok, mozik, bevásárlóközpontok, éttermek, edzőtermek, szépségszalonok és a kormányhivatalok is.  Az esküvői rendezvényeken legfeljebb 50, a temetéseken maximum 20 ember vehet részt, a sportmérkőzéseket pedig zárt kapuk mögött rendezik meg. Hasonló rendelkezéseket korábban már bevezettek a fertőzés egyik gócának számító nyugat-indiai Mahárástra államban és a déli Tamilnáduban is.

Vizsgálati mintát vesznek koronavírustesztre egy kisfiútól az Újdelhi szomszédságában fekvő Noidában 2021. április 15-énForrás: MTI/AP/Altaf Kadri

Az Egyesült Államok után a második legtöbb koronavírus-fertőzöttet Indiában jegyezték fel, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint az 1,3 milliárdos országban 14 788 109 fertőzöttet és 177 150 halálos áldozatot regisztráltak. A kormány szerint a fertőzöttek számának drasztikus növekedése a fizikai távolságtartás hiányának tudható be. Az egészségügyi minisztérium hétfői bejelentése szerint az igazolt fertőzöttek napi növekménye ismét rekordot döntött: 

273 810 új esetet jelentettek az elmúlt 24 órából, közülük 25 ezret Újdelhiből. 

Koronavírus elleni beoltásuk után várakoznak emberek egy oltóközpont megfigyelési termében, az indiai Mumbaiban 2021. április 16-ánForrás: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Indiában eddig több mint 123 millió adag, koronavírus elleni vakcinát adtak be, ebből 1,2 milliót az elmúlt 24 órában, ugyanakkor több indiai államban is oltóanyaghiányra panaszkodnak. Narendra Modi indiai kormányfő vasárnap elindította azt a négynapos "oltási fesztivált", amelynek célja, hogy minél többen fölvegyék a koronavírus elleni oltást.