Luxusingatlant vett és sikkasztott a BLM vezetője, de a Facebook nem engedi terjeszteni a botrányt

Viacom Winter TCA 2019 GettyImageRank3 arts culture and entertainment Horizontal
PASADENA, CALIFORNIA - FEBRUARY 11: Producer Patrisse Cullors attends the Viacom Winter TCA 2019 panel on February 11, 2019 in Pasadena, California. Jesse Grant/Getty Images for Viacom/AFP (Photo by Jesse Grant / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Ismét cenzúrázza a jobboldali tartalmakat a Facebook, a közösségi oldal most éppen a radikális baloldali Black Lives Matter (BLM)-mozgalom egyik vezetőjének, Patrisse Khan-Cullorsnak a gyanús ingatlanvásárlási ügyeit feltáró New York Post-cikk megosztását tiltotta le. Ugyanígy járt a hírt átvevő brit Daily Mail is. Közben kiderült, hogy Kentucky állam egyik fekete, demokrata képviselőnője, Attica Scott Breonna Taylor tavalyi lelövése ürügyén most pénzgyűjtést indított az áldozat családja nevében, csak arról éppenséggel a család nem tudott. Breonna Taylor anyja, Tamika Palmer szerint a demokrata politikus a BLM-en keresztül a lánya tragikus halálát kihasználva próbált nyerészkedni.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a múlt hétvégén a konzervatív New York Post kiderítette, hogy a radikális baloldali mozgalom társalapítója, a Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGN) ügyvezető igazgatója, Patrisse Khan-Cullors 1,4 millió dollárért (420 millió forint) vásárolt magának luxusingatlant Los Angeles megye „legfehérebb", kizárólag gazdagok által lakott részén, Topaga Canyonban.

Patrisse Khan-Cullors Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Jesse Grant

Ezzel párhuzamosan az is nyilvánvalóvá vált, hogy a vele házasságban élő nő, a fekete kanadai Janaya Khan szintén ingatlanokkal foglalkozik,

CSAK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN HÁROM LUXUSLAKÁST BIRTOKOL, ÖSSZESEN 3,2 MILLIÓ DOLLÁR (959 MILLIÓ FORINT) ÉRTÉKBEN, A BAHAMÁKON PEDIG A FELESÉGÉVEL KÖZÖSEN RENDELKEZNEK EGY LUXUSVILLÁVAL, AMELYNEK AZ ÁRA A 20 MILLIÓ DOLLÁRT (6 MILLIÁRD FORINT) IS ELÉRHETI.

A RADIKÁLIS BALOLDALI HÁZASPÁRRAL SZEMBEN FELMERÜLT ANNAK A GYANÚJA, HOGY SIKKASZTHATTAK A BLACK LIVES MATTERNEK SZÁNT ADOMÁNYOKBÓL, A SZERVEZET ÖSSZESEN 90 MILLIÓ DOLLÁRRAL (27 MILLIÁRD FORINT) NEM TUD ELSZÁMOLNI.

A vádakra reakcióképpen a BLM egy közleményt adott aki, amelyből sok mindent nem tudhatunk meg, azt viszont igen, hogy értelmezésük alapján „Patrisse Khan-Cullors a jobboldali média, a fehér felsőbbrendűség és a rasszizmus áldozata lett".

Ennek ellenére a napokban a radikális baloldali szervezet New York-i vezetője, Hawk Newsome vagyonosodási vizsgálatot követelt Khan-Cullorsszal szemben, értékelése alapján

Az amerikai radikális baloldal fejének a gyanús ingatlanügyeiről és egyre nyilvánvalóbb sikkasztásáról szóló hírek villámgyorsan terjedtek a különböző közösségi oldalakon, épp ezért a Facebook - a BLM-hez való példátlan lojalitásuk miatt nem meglepően -

letiltotta a New York Postnak a Patrisse Khan-Cullors ingatlanügyeivel kapcsolatos tényfeltáró cikk megosztását, arra hivatkozva, hogy annak tartalma sérti a közösségi oldal alapelveit.

Másnap ugyanez történt a brit Daily Mail cikkével is, miután az újság munkatársa megpróbálta közzétenni a New York Posttól átvett információkat.

A Daily Mail cikkének a cenzúrázása Forrás: Daily Mail

A Facebook által alkalmazott nyílt cenzúra téma volt a Fox News Tucker Carlson Tonight című műsorában. Az erről szóló hírt megosztotta Twitter-oldalán Donald Trump volt amerikai elnök legidősebb fia, Donald Trump Jr. is.

Tucker Carlson műsorvezető a New York Posttal szemben alkalmazott cenzúra miatt a Facebookhoz fordult, a közösségi oldaltól mindössze azt a választ kapta, hogy a cikket azért távolították el a platformról, mert az alapelveik mellett adatvédelmi problémák is felmerülnek, szerintük annak tartalma sérti a személyes adatok védelmére vonatkozó irányelveiket.

A Fox műsorában még az hangzott el, hogy már a Facebook Messenger alkalmazásában sem lehet elküldeni a BLM-vezér ingatlanügyeiről szóló New York Post-cikket.

Rendszeresen cenzúrázzák a közösségi oldalak a konzervatív híreket és véleményeket

Az Origo számos alkalommal írt már a nagy techcégek által a konzervatív vélemények és a baloldali politikusok számára kellemetlen hírek letiltásáról, cenzúrázásáról. Ezek közül a leglátványosabb az volt, amikor még 2020 október végén, tehát az amerikai elnökválasztási kampány utolsó napjaiban a Facebook és a Twitter egy hétre letiltották a New York Postnak azon cikkeit, amelyekben az újságírók feltárták Joe Biden akkori demokrata elnökjelölt fiának, Hunter Bidennek a külföldi, korrupciógyanús ügyeit, illetve nyilvánosságra hozták a laptopján talált obszcén jellegű fényképeit, amelyek prostituáltak társaságában készültek.

Hunter Biden kompromittáló felvételei a saját laptopjáról Forrás: Daily Mail/dailymail.co.uk

2021 januárjában, a Capitolium ostromának az ürügyén pedig valamennyi közösségi platform örökre letiltotta Donald Trump volt elnök személyes és politikai jellegű fiókjainak a használatát.

A volt elnök másodszülött fiának, Eric Trumpnak a felesége, Lara Trump márciusban igazolt a Fox Newshoz, mint műsorvezető. Március 31-én az apósával készített egy interjút, de annak a megosztását letiltotta a Facebook, illetve a Facebook tulajdonában lévő Instagram – közölte a Daily Mail.

Néhány napja a Twitter véglegesen törölte a Project Veritas amerikai oknyomozó portál alapítójának, James O'Keefe-nek a profilját, aki az utóbbi időszakban számos felvételt tett közzé arról, hogyan gyártott hazug propagandát a CNN annak érdekében, hogy megbuktassa Donald Trumpot. Ideiglenes jelleggel pedig felfüggesztésre került a Project Veritas oldala is.

A tavaly lelőtt Breonna Taylor anyja is csalással vádolja a BLM-et, az ügy hátterében egy demokrata politikus állhat

A kentuckyi Louisville városban 2020. március 13-án lőtték le a rendőrök a 26 éves fekete nőt, Breonna Taylort, a barátja, a szintén fekete Kenneth Walker otthonában. A tragédia háttere a következő:

Kenneth Walker drogkereskedő volt, a rendőrség pedig a házkutatási engedélynek megfelelően razziát tartott a lakásában, de ő és a barátnője ellenálltak, a fekete férfi azonban rálőtt az egyik rendőrre, súlyosan megsebesítve azt.

A rendőrök visszalőttek, erre tűzpárbaj alakult ki, amelyben

halálos sebet kapott a Kenneth Walkert védeni próbáló Breonna Taylor.

Taylor halála az elején hidegen hagyta a radikális baloldalt és a Demokrata Pártot, az ügyre csak George Floyd május 25-én történt lelövése után figyeltek fel, ekkortól Louisville-ben Kentucky állam egyik demokrata képviselője, Attica Scott tüntetéseket szervezett, a BLM pedig a nagyobb városokban mozgolódott.

Attica Scott, Kentucky állam egyik demokrata képviselője Forrás: Twitter/Attica Scott

Breonna Taylor anyja, Tamika Palmer a múlt héten arra hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán, hogy

a helyi BLM által Attica Scott nyerészkedni akar lánya tragikus halálán, a demokrata képviselőnő által időközben megalapított louisville-i radikális baloldali szervezet ugyanis gyűjtést rendezett a Palmer-Taylor család nevében

írja a Post Millennial.

Tamika Palmer bejegyzése alapján Attica Scott, illetve a helyi BLM egyetlen tagja nem konzultált sem vele, sem más családtagjával, a gyűjtésről ő a közösségi médiában szerzett tudomást. Szerinte

Tamika Palmer még hozzáfűzte, hogy ő a helyi BLM egyetlen tagját sem ismeri személyesen.

Tamika Palmer, háttérben egy Breonna Taylorról készült falfestmény Forrás: AFP/Getty Images/Brandon Bell

Sajtókommentárotok megjegyzik, hogy Tamika Palmernek nem is lehet szüksége pénzre, hiszen tavaly szeptemberben Louisville önkormányzatától 12 millió dollár kártérítést kapott a családja.

Attica Scottnak vélhetően azért kell a pénz, mert Kentuckyban választások lesznek, ő pedig meg szeretné őrizni a jól jövedelmező képviselői helyét.

Ez az ügy is rendkívül rossz fényt vett a BLM-re, és sokan kapcsolatba hozzák a történteket Patrisse Khan-Cullors ingatlanügyivel, azt a következtetést vonva le, hogy

a radikális baloldalnak csak a pénzszerzés számít, nem a fekete életek.