Romániában őrizetbe vettek két rendőrt egy halállal végződött intézkedés miatt

Vágólapra másolva!
A romániai Pitesti-en őrizetbe vettek két rendőrt, akik intézkedése egy férfi halálát okozta.
Vágólapra másolva!

A rendőröket visszaéléssel és halált okozó testi sértéssel gyanúsítja az ügyészség.
Pénteken délelőtt tűz ütött ki egy pitesti étteremben. A rendőrök a tűzoltók munkáját segítették, amikor távozásra szólították fel a vendéglő teraszán tartózkodó vendégeket.

Egy részeg férfi azonban nem engedelmeskedett, vitába szállt a rendőrökkel, ezért a földre teperték.

A férfi az intézkedés során meghalt.

A helyszínen tartózkodó mentők gyorsan közbeléptek, de újraélesztési kísérleteik eredménytelennek bizonyultak. A történtek mobiltelefonnal készített felvételei bejárták a román sajtót.

Ezeken az látszik, hogy az egyik rendőr a hasán fekvő férfin térdel.

A román ügyészség előbb anélkül vizsgálta az ügyet, hogy meggyanúsította volna a rendőröket. Szombaton azonban a törvényszéki orvosi intézet közzétette az áldozat boncolásának előzetes eredményeit, amelyek szerint

a férfi erőszakos halált halt, és halálát fulladás okozta. Ezt követően vették őrizetbe az intézkedő rendőröket.

Lucian Bode belügyminiszter hétfői nyilatkozatában sajnálatosnak tartotta az ügyet, és úgy vélte: minden, tragédiával végződő intézkedés arculcsapás a rendfenntartó rendszer számára. Azt is hozzátette: a hasonló esetek rombolják az állampolgároknak a rendőrségbe vetett bizalmát. Bode megjegyezte azonban, hogy

a pitesti tragédiában egyéni a felelősség, és nem szabad az esetből a rendőrség egészére vonatkozó következtetéseket levonni.

A dél-romániai Arges megye törvényszéke hétfőn dönt arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e az érintett rendőröket.