Dániában is megjelent az indiai dupla mutáns koronavírus

Coronavirus - Denmark closes border MEDICINE AND HEALTH diseases SCIENCE Epidemics Covid-19 Coronavirus Corona virus, koronavírus, Dánia
14 March 2020, Schlewig-Holstein, Flensburg: Cars drive north to the German-Danish border crossing. Denmark closes its borders at 12.00 in the Corona crisis until further notice. Photo: Carsten Rehder/dpa
Vágólapra másolva!
Dániában is felütötte a fejét a koronavírus indiai változata, melyet dupla mutánsnak neveznek. Úgy tűnik, hogy ez a változat az antitestekkel szembeni rezisztencia jeleit mutatja. 
Vágólapra másolva!

Indiában jelenleg az úgynevezett dupla mutáns koronavírus a domináns, de ez a fajta változat már megjelent Európa több országában is, mint az Egyesült Királyságban és Németországban, most pedig már Dániában is. Az Egyesült Államokban már közel két héttel ezelőtt kimutatták a jelenlétét.

A dán Staten Serum kutatóintézet (SSI) munkatársa, Anders Fomsgaard azt nyilatkozta az eddig kiszűrt tizenegy esettel kapcsolatban, hogy egyelőre nem tudnak sokat erről a variánsról, és nincs ok az aggodalomra.

A cphpost.dk azt írja, hogy van biológiai kapcsolatra utaló jel az indiai dupla és a brit variáns között.

- közölte Fomsgaard.

Dániában a pozitív minták 96 százalékában a brit variáns található meg, a maradéknál mutatható ki többek között az indiai is.

A kutatók vizsgálják, hogy a dupla mutáció miatt a vírus fertőzőképesebb lehet-e és ellenállhat-e a jelenlegi vakcináknak. A vizsgálatok szerint mindkét mutáns ellenállást mutatott az antitestekkel szemben.

Ha van egy olyan mutáció, mely jobban tapad a sejtjeinkhez, az még fertőzőbbé válik, így volt ez a brit variáns esetében is - ezt már Eskild Petersen, az Aarhusi Egyetem Klinikai Orvostudományi Tanszékének professzora mondta.

- tette hozzá. A professzor szerint aggodalomra ad okot, hogy ez az új változat túlszárnyalja Indiában a brit variánst.

- ismerte el Petersen.

Anders Fomsgaard ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nem 11 fertőzésláncról beszélünk a dániai esetekkel kapcsolatban, hanem egy-két összefüggő csoportról.