Megvan az ítélet: bűnös a George Floyd megölésével vádolt rendőr

Vágólapra másolva!
Minden vádpontban bűnösnek találta a minneapolisi esküdtszék Derek Chauvin rendőrt George Floyd haláláért. A legsúlyosabb vád nem szándékos emberölés volt. Összesen akár 29 év börtönt is kaphat - írja a Fox News.
Vágólapra másolva!

Az esküdtszék a vártnál jóval gyorsabban döntött, összesen 10 órát üléseztek.

Elvileg a három vádpontért összesen 75 év is adható, de mivel Chauvin büntetlen előéletű, ez 29 évre csökken a minnesotai törvények értelmében.

A rendőr eddig óvadékért szabadlábon volt, de most letartóztatták.

Május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni.

Az intézkedés során Floyd ellenállt, ezért Chauvin lefogta és a földön fekvő Floyd nyakára térdelt, ez nyolc percen keresztül tartott. Az áldozathoz mentőt hívtak, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A rendőrök testkamera-felvételeiből később kiderült: Floyd már az intézkedés előtt dülöngélt, rosszul volt, a rendőrök meg is kérdezték tőle, hogy rosszul van-e - erre hivatkozott a tárgyaláson többek között a védelem. A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakára léptek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt.