A Süddeutsche Zeitung, de a Handelsblatt is azt érzékelteti, hogy válság van a német kormánypártban, pontosabban a CDU-CSU pártszövetségben. Ugyanis az összehasonlíthatatlanul nagyobb párt, a CDU elnöke sokkal népszerűtlenebb, mint a bajor testvérpárt, a CSU elnöke. Viszont a hagyományoknak megfelelően a CDU elnökét jelölték hétfőn este kancellárjelöltnek. Függetlenül attól, hogy Armin Laschet jóval esélytelenebbnek tűnik a szeptemberi választásokon, mint a bajor Markus Söder.

A CDU, tehát Angela Merkel pártja hatórás, hosszú vita után nagy többséggel saját pártelnöke, Armin Laschet mellett döntött. Így ő lesz a CDU-CSU pártszövetség kancellárjelöltje, igaz, ezt a CSU-nak is el kell fogadni, de a Le Figaro szerint ezzel nem lesz gond.

Abból viszont több probléma adódhat, hogy Armin Laschet nem túlságosan népszerű. Az ARD felmérése szerint a németek 44%-a szeretné, hogy a bajor Söder legyen a jobbközép kancellárjelölt, és mindössze 15% van Laschet mellett.

Armin LaschetForrás: MTI/EPA/Filip Singer

A CDU vezetői természetesen tisztában vannak a pillanatnyi felmérésekkel. Egyrészt nyilván abban bíznak, hogy szeptemberig megerősödhet Laschet, másrészt abszurdnak tartották, hogy három hónap után meggyengítik saját elnöküket, és nem őt választják kancellárjelöltnek. 

A CDU-CSU pártszövetség a második világháború után összesen kétszer, 1980-ban és 2002-ben döntött úgy, hogy a kancellárjelöltet a CSU adja. A jelölt mindkétszer kikapott. 

A CDU-CSU 16 éve van kormányon Németországban. A Süddeutsche Zeitung szerint a rendkívül szervezett Zöldek ellen nehéz lesz a megosztott konzervatív pártszövetségnek eredményesen szerepelnie. Legalábbis a pillanatnyi állás szerint. A Zöldek egyébként szintén hétfőn választották meg kancellárjelöltjüket, Annalena Baerbock jogásznőt.