Romániában immár három hete csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések üteme, de továbbra is növekszik a járvánnyal összefüggő elhalálozások mozgóátlaga, kedden pedig rekordot is döntött a 24 óra alatt regisztrált Covid-halálesetek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon 237 nyilvántartott koronavírusos beteg halt meg,  ami másfélszerese az utóbbi két hét átlagának, és több mint tíz százalékkal haladja meg a tavaly december 8-án regisztrált korábbi csúcsot. Romániában a járvány tavaly őszi második hulláma idején négy olyan nap volt, amikor 200-nál több halálesetet jelentettek.

Lassan enyhül a nyomás a kórházakon

Az országban április eleje óta minden nap az előző két hét átlagánál kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak. Kedden számuk nem érte el a háromezret, ami csaknem 25 százalékkal marad el a most átlagosnak minősülő 3780-tól.

Egészségügyi személyzet embereket tesztel koronavírusra a bukaresti Nemzeti Aréna stadionbanForrás: AFP/Daniel Mihailescu

A statisztikából arra lehet következtetni, hogy a kórházakra nehezedő nyomás csak lassan enyhül:  az április 5-én feljegyzett 14 ezer fölötti csúcsról 12 ezerre esett vissza a kórházakban kezelt fertőzöttek száma, egy hete az intenzív terápián lévőké is csökkenni kezdett: a múlt keddi csúcshoz képest immár százzal kevesebb, 1432 súlyos esetet ápolnak a Covid-kórházakban.