32 millió dollárt csaltak ki egy 90 éves hongkongi nyugdíjastól

Vágólapra másolva!
Hongkong eddigi legnagyobb telefonos átverésének áldozata lett az a 90 éves asszony, akitől 32 millió dollárt (9,6 milliárd forintot) csaltak ki. A nyugdíjas nő Hongkong egyik előkelő negyedében él, a csalók azt mesélték be neki, hogy el akarják lopni a személyazonosságát és Kínában, egy súlyos bűncselekmény büntetőeljárásában akarják felhasználni.
Vágólapra másolva!

Az asszonyt tavaly nyáron keresték fel a csalók telefonon, akiknek sikerült elhitetnie a 90 éves nővel, hogy a kínaiak el akarják lopni a személyazonosságát. A nő annyira megijedt, hogy szinte kérdés nélkül teljesítette a követeléseiket - írja a The Guardian.

Azt mondták neki, hogy rendszeresen pénzt kell utalnia egy nyomozócsoportnak, akik segítenek megvédeni őt.

Az egyik alkalommal valaki

meglátogatta az álnyomozók közül, és adott neki egy lehallgathatatlan SIM-kártyát és egy mobiltelefont.

Összesen 11 alkalommal sikerült rávenni az asszonyt arra, hogy pénzt utaljon.

Öt hónap alatt a 90 éves nő 32 millió dollárt utalt át az álnyomozóknak. A nő viselkedése a gondozójának lett gyanús, aki értesítette az asszony lányát, majd ő a rendőrséget.

A portál szerint egyszer már

letartozótattak egy 19 éves férfit, de óvadék ellenében őt végül elengedték.

A The Guardian felidézte, hogy Hongkongban az utóbbi időben megszaporodtak a hasonló telefonos csalások. Az áldozatok főleg idősek, akik a luxusnegyedekben élnek. Tavaly egy 65 éves nőt csaptak be hasonló módszerrel, tőle 10 millió dollárt (3 milliárd forint) sikerült kizsarolniuk.