Megható, személyes üzenetet küldött az alattvalóinak születésnapján II. Erzsébet. A brit uralkodó több mint hetven év után először tölti férje nélkül ezt a napot, miután férje, Fülöp herceg meghalt április elején. A királynő megköszönte a támogatást és kedvességet, amit az elmúlt napokban kapott.

– A mai, 95. születésnapom alkalmából számos jókívángot kaptam, melyeket nagyon nagyra értékelek – írta szerdán közzétette üzenetében II. Erzsébet. A brit uralkodó 73 év után először tölti férje nélkül a születésnapját, Fülöp herceg április 9-én halt meg 99 éves korában.

A brit uralkodó férje halála óta először adott ki közleményt, a személyes hangvételű üzenetében pedig a kitér a családot sújtó gyászra is. Ahogy fogalmaz, ebben a szomorú időszakban vígaszt jelent számukra, hogy sokan adózta tisztelettel férje emlékének nemcsak Nagy-Britanniában, hanem a Brit Nemzetközösségben, az egész világon.

– A családom és én szeretnénk köszönetet mondani az elmúlt napokban nyújtott támogatásért és kedvességért, amit kaptunk – írja II. Erzsébet, aki azt is hozzátette, hogy "ez mélysegesen meghatott minket", és egyben emlékezteti arra, hogy Fülöp életében mennyi emberre volt hatással.

A gyász miatt idén elmarad az ünneplés

 II. Erzsébet férje, Fülöp herceg április 9-én halt meg 99 éves korában, a temetését április 17-én tartották.

A pár a brit monarchia ezer éves történetének legidősebb uralkodói házaspárja volt,  és a házasságban együtt töltött több mint 73 évük is példátlan a királyság fennállása óta. 

A királyi család tagjai kísérik a Fülöp edinburghi herceg koporsóját szállító, átalakított régi zöld Land Rovert a windsori kastély Szent György-kápolnájába április 17-én. Fülöp herceget kívánságának megfelelően a kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezték végső nyugalomraForrás: MTI/AP/Pool/Hannah Mckay

Az edinburghi herceg halálával kéthetes gyász kezdődött a királyi családban, így II. Erzsébet születésnapján idén semmiféle nyílvános nagyszabású ünneplés nem lesz.