Az amerikai hadsereg egy deszantos csapatot küld a helyszínre, hogy segítsen Indonéziának megtalálni a fedélzetén 53 tengerésszel elsüllyedt tengeralattjáróját - közölte csütörtökön John Kirby, a Pentagon szóvivője.

Az amerikai védelmi minisztériumot mélyen elszomorították a torpedógyakorlat közben balesetet szenvedett KRI Nanggala-402 tengeralattjáró szerdai eltűnéséről érkezett hírek - mondta Kirby egy nyilatkozatban. "Indonézia kormányának kérésére, légi deszantosokat küldünk, hogy segédkezzenek az eltűnt tengeralattjáró felkutatásában" - tette hozzá.

A szóvivő közlése szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken egyeztet indonéz hivatali partnerével, Prabowo Subiantóval, hogy "megvitassák azt is, milyen más eszközöket tud még az Egyesült Államok rendelkezésre bocsátani".

Szombatig tarthat ki a levegő

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú hadihajóval Bali szigetétől északra, mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. Szakértők szerint a jármű oxigéntartalékai csak szombatig biztosítják a legénység túlélését.

A KRI Nanggala-402 - korábbi felvételForrás: Anadolu Agency via AFP/2014 Anadolu Agency/Alex Widojo

Az indonéz hadiflotta szóvivője szerint a kutatás jelenleg egy olajfoltra összpontosul, amelyet a légi felderítők a hadihajó merülésének térségében találtak. A térségbe vezényelték a flotta két, szonárképeségekkel rendelkező hajóját, hogy segítse a kutatást. Az olajfolt vagy arra utal, hogy a tengeralattjáró megsérült, vagy a legénység által leadott jelzés is lehet.

Az indonéz hadiflotta vezérkari főnöke arról is beszélt, hogy a hatóságok lokalizáltak egy "erős mágnesességű" objektumot, amely a felszín alatt mintegy 50-100 méteres mélységben lebeg.