Allah akbart üvöltött és elvágta egy rendőrnő torkát egy tunéziai bevándorló egy párizsi rendőrőrsön

Rambouillet-i rendőrkéselés
French police officials block off a street near a police station in Rambouillet, south-west of Paris, on April 23, 2021, after a woman was stabbed to death in the town. - A woman was stabbed to death at police station in Rambouillet near Paris after an attack by a Tunisian man who was shot dead according to police sources. (Photo by Bertrand GUAY / AFP)
Vágólapra másolva!
Halálra késelt egy rendőrnőt egy tunéziai férfi Párizs elővárosában, Rambouillet-ben. A támadót a rendőrök lelőtték. Sajtóinformációk szerint a rendőrség terrortámadás miatt nyomoz. A legújabb hírek szerint a tunéziai bevándorló Allah Akbart üvöltött, amikor elvágta a rendőrnő torkát.
Vágólapra másolva!

A férfit korábban bevitték a rendőrségre, így tudja az LCI hírtelevízió, vagyis valamilyen ügyben gyanúsított volt. A halálos áldozat egy rendőrnő, a BFM hírtelevízió tudósítása szerint a tunéziai migráns elvágta a nyakát. A Le Figaro szerint bement a rendőrségre a tunéziai férfi, tehát nem volt gyanúsított, rendőrségi ismerősükre hivatkozva írják ezt. Ha mindez igaz, akkor a férfi egész egyszerűen gyilkolni ment a rendőrségre.

A rendőrség lezárta a Rambouillet-i rendőrőrs környékét Forrás: AFP/Bertrand Guay

A gyilkosról annyit lehet tudni, hogy 2009-ben érkezett Franciaországba, tunéziai állampolgár, és egyelőre nem tudják, hogy volt-e egyáltalán tartózkodási engedélye. Ami biztos: nem volt nyilvántartott, terroristagyanús személy.

A francia média a részletekkel kapcsolatban egymásnak ellentmondó híreket közöl, de ez annyiban érthető, hogy a francia belügyminisztérium sohasem siet a tájékoztatással, amikor bevándorlóhoz köthető, terrorizmussal erősen kapcsolatba hozható gyilkosságról van szó. A Le Parisien például úgy tudja, hogy nem biztos, hogy a 36 éves tunéziai férfi saját iratait találták meg a gyilkos zsebében. Ha viszont valóban a saját iratai voltak nála és nem lopott papírok, akkor a bevándorló állítólag két éve letelepedési engedélyt kapott.

Forrás: AFP/Bertrand Guay

A BFM hírtelevízió szerint a meggyilkolt rendőrnő 49 éves volt és két kisgyereke volt. Éppen pihenőidejéből jött vissza, és a rendőrőrs üveggel körbevett előterében találkozott a gyilkossal, aki szintén akkor lépett be az előtérbe. Azonnal elvágta a rendőrnő torkát.

A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint egyszerű gyilkossági ügyként kezelik a támadást, a terrorelhárító részleg egyelőre meg sem jelent a párizsi elővárosban. Öt óra után - szintén a V4NA információi szerint - a terrorelhárítók megjelentek Rambouillet-ben, és egyik tisztjük azt mondta, hogy minden bizonnyal terrortámadásként fogják kezelni a gyilkosságot.

A Le Figaro szerint Jean Castex miniszterelnök és Gerald Darmanin belügyminiszter is a helyszínre tart. Nem sokkal fél 5 után meg is érkeztek. Macron elnök éppen repülőgépen ül, Csádból jön haza, a meggyilkolt csádi elnök temetésén volt. Jean Castex a Twitteren a szokásos üzeneteket küldte, a rendőrnőt hősnek nevezte, de a terrortámadás kifejezést kerülte.

A Les valeurs actuelles hetilap szerint Allah Akbart üvöltött a tunéziai férfi, mielőtt elvágta a rendőrnő torkát. Ők egyébként úgy tudják - nem lényegi részlet természetesen -, hogy a rendőrnő éppen távozott a rendőrőrsről, amikor az előtérben megtámadta a férfi. Később az AFP megerősítette az információt, azaz, este 6 órakor már egészen biztossá vált, hogy Allah Akbart kiabált, mielőtt gyilkolt.

Ezután Jean-Francois Ricard, a terrorelhárítási ügyészség vezetője már egyértelműen terrortámadásról beszélt.

A Le Figaro egyértelműen arról ír, hogy a tunéziai migráns 10 éven át illegálisan élt Franciaországban. Azt nem tudni, hogy két évvel ezelőtt hogyan jutott legális papírokhoz.