Biztonságosak a baltimore-i gyárból Mexikóba szállított AstraZeneca-vakcinák

AstraZeneca, oltás, koronavírus
AstraZeneca oltás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Biztonságos az a több millió adag koronavírus elleni AstraZeneca-vakcina, amelyet egy amerikai gyógyszergyárban állítottak elő, de az egyik tétel gyártási hibája után nem helyeztek forgalomba, hanem átadtak Mexikónak - tudatta pénteken a mexikói egészségügyi miniszterhelyettes.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében 2,7 millió dózist adhatnak be Mexikóban az AstraZeneca vakcinájából, hogy kisegítsék a latin-amerikai ország immunizálási kampányát az oltóanyag-szállítások világszerte gondot okozó késedelme közepette.
"Ezeket az adagokat baltimore-i üzemben állították elő" - mondta Hugo Lopez Gatell egészségügyi miniszterhelyettes.

A termék biztonságos és jó minőségű, amint azt amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) és az illetékes mexikói hatóság, a COFEPRIS is megállapította

- hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

AstraZeneca oltás, illusztráció Forrás: AFP/Joel Saget

Az Emergent BioSolution gyógyszergyár baltimore-i üzemében április elsején derült fény a Johnson and Johnson-, illetve az AstraZeneca-oltások alapanyagának emberi hibából bekövetkezett felcserélésére, miután az előbbi vakcina egyik szállítmánya fennakadt a minőségellenőrzésen. Az Egyesült Államok ezután úgy döntött, hogy ezentúl csak a Johnson and Johnson oltóanyagát fogják ott előállítani.

Kiderült, hogy Mexikónak és Kanadának is átadtak több millió adagot az üzemben gyártott vakcinákból.

A 125 milliós lakosságú Mexikóban még a kezdeténél tart a lakosság Covid-19 betegség elleni beoltása. A Google szolgáltató globális koronavírus-helyzetet követő oldala szerint eddig összesen mintegy 15,5 millió oltást tudtak beadni, és a teljes körűen beoltott mexikóiak száma az 5 milliót közelíti - ami a lakosság alig 3,9 százaléka.

A járványnak Mexikóban eddig összesen 2 millió 320 ezer fertőzöttje volt, és több mint 214 ezer halálos áldozatok száma.