Szombaton is folytatódik a keresés a Bali partjainál elsüllyedt indonéziai tengeralattjáró után, sokan azonban attól tartanak, hogy az eltűnt jármű 53 fős legénységének mostanra már elfogyott az oxigénje.

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú hadihajóval szerdán, Bali szigetétől északra, mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. Szakértők a héten azt közölték, a legénységnek vélhetően szombat reggelig elegendő az oxigénje. 

Az indonéz haditengerészet által 2021. április 21-én közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a haditengerészet KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjárójárólForrás: MTI/EPA/Indonéz haditengerészet/-

Djawara Whimbo, az indonéz hadsereg szóvivője újságíróknak azt mondta,  nem adják fel a kutatást, amelyhez egyébként már több külföldi ország, köztük az Egyesült Államok és Szingapúr is segítséget küldött, vasárnap pedig egy malajziai mentőhajó is a helyszínre érkezik. Az indonéz hadiflotta szóvivője szerint a kutatás jelenleg egy olajfoltra összpontosul, amelyet a légi felderítők a hadihajó merülésének térségében találtak. A térségbe vezényelték a flotta két, szonár képességekkel rendelkező hajóját, hogy segítse a kutatást. 

Az olajfolt vagy arra utal, hogy a tengeralattjáró megsérült, vagy arra, hogy a folt a legénység által leadott jelzés, 

de az sem kizárt, hogy a legénység azért engedte ki az olajat, mert így akarták csökkenteni a merülő jármű súlyát.

Az indonéz haditengerészet által 2021. április 21-én közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a haditengerészet KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjárójáról. Hadi Tjahjanto indonéz vezérkari főnök 2021. április 21-én bejelentette, hogy eltűnt az indonéz hadsereg egyik tengeralattjárója, fedélzetén 53 fővel. A haditengerészet jelenleg is keresi a tengeralattjárót; Indonézia a kutatáshoz Ausztrália és Szingapúr segítségét is kérte. A német gyártmányú tengeralattjáró éppen torpedógyakorlatot folytatott Bali szigetétől északraForrás: MTI/EPA/Indonéz haditengerészet/-

Egyébként még arra sincs teljesen egyértelmű bizonyíték, hogy az olaj a tengeralattjárótól származik. A baleset oka egyelőre nem ismert, a haditengerészet nem zárta ki, hogy a jármű áramkimaradás miatt nem tudott a felszínre jutni.

Jóllehet, Indonézia igyekszik fejleszteni a hadseregét, az elöregedett járművek és eszközök az elmúlt években több halálos balesethez vezettek. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Prabovo Szubianto védelmi miniszter elkerülhetetlennek nevezte a fegyveres erők modernizálását.